+
Amanda Lundeteg. Foto: AllBright.
 • Fastighetsbranschen – bäst av de sämsta på jämställdhet

  PUBLICERAD 2016-03-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-07 16:37

  Textstorlek

  Dela med andra

  De två senaste rapporterna från stiftelsen AllBright visar att fastighetsbranschen sticker ut på jämställdhetsfronten. Branschen är nämligen bäst på börsen när det gäller representation av kvinnor i både ledningsgrupper och styrelser. Betyder det att fastighetsbranschen kan luta sig tillbaka, eller finns det mer kvar att göra?

  På AllBright arbetar vi för ett jämställt och meritokratiskt näringsliv, där meriter står över ryggdunkande kompisrekryteringar. Vi är en opinionsbildande stiftelse utan partipolitisk koppling. Vi kartlägger, analyserar och tar fram rapporter för att belysa hur situationen ser ut i svenska börsbolag, för att lyfta jämställdhetsfrågorna högre upp på agendan. Genom svarta listor och metoder som skampåle och uthängning pressar vi också företagen. Vi använder oss av den globala certifieringen EDGE för att hjälpa bolag som vill bli jämställda. Och vi utbildar och föreläser på företag runtom i landet för att öka kunskapsnivån och inspirera till förändring.

  faktarutaallbrightUnder de senaste åren har fastighetsarbetsgivarna och facket arbetat aktivt för att främja en jämställd bransch. Ett arbete som gett resultat, branschen har gått från 18 procent kvinnor på ledningsgruppsnivå till 27 procent på bara fyra år. Även på styrelsenivå stoltserar fastighetsbolagen numera med en representation på 34 procent. Det kan jämföras med exempelvis energibranschen och kraftförsörjningsbranschen som båda ligger under 20 procent kvinnor i styrelserna. Två branscher som för övrigt är lika usla på kvinnoinsläpp som på koldioxidutsläpp.

  Men trots fastighetsbranschens stora framsteg är målet om 50 procent kvinnor och män långt bort. Branschen är bara bäst bland de sämsta. Bolagen behöver arbeta mer aktivt med att professionalisera rekryteringsprocesserna och skapa arbetsplatser där kvinnor vill stanna och göra karriär. Det innebär arbetsplatser som är fria från exkluderande jargong, osakliga löneskillnader och sexism. Än finns det mycket kvar att göra.

  I mars är det återigen dags för en ny AllBrightrapport. Då får vi se om fastighetsbolagen klättrat eller dalat på våra listor. Fastighetsarbetsgivarna är redo för nästa kliv. Men för att öka jämställdheten och klättra på listorna krävs det att bolagen lägger i en högre växel.

  Nu gäller det att sätta tydliga tidsbestämda mål. Att vd bestämmer att till år 2020 då ska arbetsplatsen genomsyras av en jämn könsfördelning. Bolagen måste också eliminera osakliga löneskillnader och genomföra lönekartläggningar varje år och rätta till eventuella skevheter.

  Slutligen bör arbetsgivarna satsa på att kartlägga kulturen med hjälp av externa utvärderare. Undersök om det finns en diskrepans mellan ledning och medarbetare gällande vad som görs och inte görs för en mer inkluderande arbetsplats.

  På AllBright hoppas vi att ökningen som vi sett hittills fortgår och att fastighetsbranschen fortsätter visa vägen för övriga branscher.

  Amanda Lundeteg
  Vd, AllBright

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • På hockeyrinken blir prioriteringarna tydliga

  Krönikor En växande befolkning är inte sällan sammankopplat med ökad tillväxt. Det är i grunden något positivt. Samtidigt skapar fler människor också ökade behov. Dessa handlar om samhällsfastigheter såsom nya skolor och förskolor, men även simhallar, sporthallar, affärer samt kontor och andra arbetsplatser. För att inte tala om ishallar.

 • Investeringsstöd på 5,8 miljarder beviljat

  Bostäder Antalet beviljade investeringsstöd för hyresrätter har fördubblats enligt Boverkets senaste siffror. Totalt har nu 5,8 miljarder kronor beviljats i stöd till över 20 000 bostäder. 

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

 • ANNONS
 • Tre aktörer utvecklar Carnegie Brygga

  Bostäder, Väst Hemsö, Riksbyggen och Robert Dicksons stiftelse har tillsammans vunnit en markreservation vid Carnegie Brygga i Majorna i Göteborg. 150 nya bostäder samt samhällsfastigheter ska byggas. 

 • ANNONS
 • Microsoft köper mark i norr

  Transaktioner – norr Gävle och Sandviken kommun säljer 130 hektar mark till Microsoft för totalt 269 miljoner kronor. Microsoft meddelar att förvärvet sker för att stärka bolagets närvaro i Europa och Norden. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived