+
Epicenters vd Patrick Mesterton. Foto: Elias Ljungberg.
 • Digitaliseringen revolutionerar kontorslandskapet

  PUBLICERAD 2016-03-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-12-01 15:25

  Textstorlek

  Dela med andra

  På bara ett år har Epicenter i Stockholm vänt upp och ner på hur ett kontorshotell kan se ut. Här är begrepp som flexibilitet, kundanpassning och digital teknik bara förnamnet.

  – När våra medlemmar går till kontoret är det för att samverka och mötas i en kreativ miljö, säger Epicenters vd Patrick Mesterton.

  Han var en av de medverkande när den digitala fastighetsförvaltningen diskuterades på Business Arena i Umeå. Och exemplet Epicenter gav förmodligen många fastighetsägare och förvaltare bland åhörarna en rejäl tankeställare om hur framtiden bäst kan mötas.

  – Den traditionella fastighetsmodellen passar inte snabbväxande företag. De letar helt andra lösningar än anonyma kontorskomplex, säger Mesterton som redan efter ett år planerar för ytterligare ett kontorshotell, eller innovationshus som han själv vill kalla det, i centrala Stockholm.

  – Stockholm saknar naturliga mötesplatser för stora och små företag i kreativa branscher. Och det är just mötesplatsen som lockar våra medlemmar.

  I stället för hyresgäster blir alla Epicenters kunder medlemmar, med inflytande över såväl fysiska ytor som innehåll. Ständig förändring är mottot – och extrem anpassning efter det enskilda företagets behov.

  – Man måste kunna komma in till oss och snabbt kunna expandera.

  Detta ställer förstås stora krav på lokalerna. Arkitekten Linda Fredén från Codesign säger att allt måste vara förberett för förändring.

  – Ventilationssystem, belysning och annat – allt är anpassat för att den fysiska miljön ska kunna varieras, till exempel väggar flyttas.

  – Vi blir aldrig klara, allt är ”under construction” eller ”in progress”, säger hon och lägger till att medlemsföretagen har stort inflytande på ombyggnationerna.

  Hyresavtalen då? Hur ser de ut, undrar Diös fastighetschef Lars-Göran Dahl som lyssnat intresserat på föredragningen. Patrick Mesterton svarar att man har två varianter:

  – Ett som liknar traditionella avtal och ett annat som mer är ett serviceavtal. Men alla skriver under ett medlemsavtal som förutom smarta kontorslösningar ger dem
  tillgång till över 100 kunskapsföreläsningar och events per år.

  – Det ska vara superenkelt och ses som ett mervärde för våra kunder, vilket också gör att vi kan ta extra betalt för paketet.

  Den digitala tekniken är en stor möjlighet för fastighetsägarna, att förmera värdet för hyresgästerna. Men utvecklingen går extremt snabbt och det kan vara svårt att veta vad man ska satsa på.

  BIM-strategen och arkitekten Michael Thydell, Sweco, saknar mod och experimentlusta bland stora fastighetsägare. Han får medhåll av affärsutvecklingschef Tobias
  Larsson vid Newsec:

  – Tekniken finns och det gäller att utnyttja den. Ingen vet vilka lösningar som vinner, men vi måste testa, och våga misslyckas, säger han och pekar på IT-bubblan runt sekelskiftet.

  – Många som satsat förlorade mycket när bubblan sprack. Men det ledde till utveckling och att vi i dag vet hur tekniken bäst kan användas.

  Bertholof Brännström

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived