+
Projektområdet idag. Bild: Stockholms stad.
 • 2 600 bostäder i nya Sjöstadshöjden

  PUBLICERAD 2016-03-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-12-09 13:59

  De södra delarna av Stockholm har de senaste åren varit föremål för flera stora stadsutvecklingsprojekt. Hammarbysjöstad och Söderstaden får nu sällskap av projekt “Sjöstadshöjden”, där upp till 2 600 bostäder kan byggas.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vid exploateringsnämndens nästa möte den 10 mars kommer man att ge exploateringskontoret i uppdrag att utreda förutsättningarna för hur området kan utvecklas.

  Enligt ett program, som tagits fram av stadsbyggnadskontoret sedan 2013, förslås mellan 2 100 och 2 600 nya bostäder i stadsdelarna Hammarbyhöjden och Björkhagen. I den framtida bebyggelsen tas framför allt tre områden i anspråk: en framtida överdäckning av Hammarbyvägen, en del av Hammarbyskogen och en del på Nytorps Gärde.

  Programområdet. Bild: Stockholms stad.

  Programområdet. Bild: Stockholms stad.

  Kontoret bedömer att det kommer att ta ett år innan man tagit fram underlag för ett inriktningsbeslut. I uppdraget ska fokus ligga på följande frågor:

  • Kopplingen mellan Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad
  • Utveckling av Nytorps Gärde som en “grön målpunkt” i söderort
  • Stadsdelarnas förtätningspotential och utvecklingsbehov
  • Kopplingen till Söderstaden

  Men de söderortsbor som oroar sig för att behöva väckas av byggarbeten inom kort kan lugna sig. Enligt en preliminär tidsplan kommer bostadsbyggandet att påbörjas först 2024.

  Maria Nordlander

  Källa: Exploateringsnämndens handlingar

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived