+
 • “Social housing leder till ökad segregation”

  PUBLICERAD 2016-02-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-02-04 16:30

  Textstorlek

  Dela med andra

  På torsdagen presenterade Stefan Attefall, bostadsminister från 2010-2014, en rapport han gjort på uppdrag av Fastighetsägarna Sverige. Rapporten, En ny social bostadspolitik, innehåller Attefalls förslag till hur man kan arbeta mot en realistisk lösning av bostadskrisen.

  Inledningsvis ställer han sig frågan varför vi i Sverige bygger så mycket mindre än andra länder och varför vi gjort så under en längre tid, en fråga som enligt Stefan Attefall präglade hans tid som statsråd. En annan viktig frågeställning är hur man ska få till stånd bostäder för dem som inte är bra bemedlade, dem som inte har eget kapital, en bra betalningshistorik eller ett bra kontaktnät. Den tidigare bostadsministern konstaterar att utvecklingen där miljonprogramsfastigheter köps upp av stora aktörer som sedan renoverar och höjer hyrorna leder till att utbudet på billiga hyresrätter krymper ännu mer.

  Vidare konstaterar han att bostadsfrågan är en väldigt komplex fråga, kanske en av de mest komplexa politiska frågorna, då den spänner över så många olika områden.

  I sin rapport identifierar Stefan Attefall ett antal utmaningar som vi står inför och bland dem kan nämnas att man behöver öka bostadsbyggandet med cirka 50 procent, från en redan hög nivå, man behöver öka rörligheten på marknaden, pressa produktionskostnaderna och göra det enklare att ta sig in på bostadsmarknaden. Ytterligare en svår utmaning som behöver lösas är det faktum att den sociala bostadskrisen går långt in i de vanliga löntagargrupperna, för att ha råd med en lägenhet behöver man ha sålt en villa i Täby, som den förre bostadsministern uttryckte det.

  Han har inte mycket till övers för europeisk social housing, som han anser kommer leda till ökad segregation men kallar istället efter att de insatser som görs riktas mot hushållen. Istället för att ge bidrag till byggbolagen bör man ge även de familjer som idag av olika skäl inte har möjlighet att skaffa en bostad just den möjligheten, bland annat i form av bostadsbidrag, hyresgarantier, kreditgarantier samt stöd till eget sparande. Stefan Attefall är mycket kritisk till de inkomstkrav som fastighetsbolagen, både de allmännyttiga och privata, ställer och ser dem som ett stort hinder.

  Attefall betonar att det inte finns någon enkel lösning och någon quick-fix och medger även att hans förslag inte kommer att lösa alla problem på en gång men påpekar samtidigt att det kan vara ett steg i rätt riktning.

  Micael Nilsson, utredare på Boverket, kritiserade efter presentationen delar av rapporten. Han anser att Stefan Attefall inte går långt nog för att lösa problemet.

  – Jag är rädd att vi har kommit förbi punkten där vi kan reformera det nuvarande systemet. Istället krävs det mer radikala lösningar och nya tag på marknaden, säger han.

  För att ladda hem rapporten, klicka här.

  Sverrir Thór

  1 kommentarer

  1. mårten rönström 2016-02-04

   Självklart har Stefan Attefall rätt i fråga om s k social housing. Detta är i grunden inget annat än statarlängor i modern tappning. Ekonomiskt svaga hushåll ska i sin strävan efter ett drägligt boende stöttas med tydliga och effektiva riktade ekonomiska insatser. Ungefär som i dagsläget men med en reformering av hur stödet ska utformas med hänsyn till målgruppens hushållssammansättning och därmed sammanhängande behov, sannolikt i många avseenden på det sätt som SA föreslagit.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived