+
 • Riksbanken sänker räntan

  PUBLICERAD 2016-02-11 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-02-11 11:08

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken meddelar i sitt första räntebeslut för året att räntan sänks till -0,5 procent.

  Konjunkturen fortsätter att stärkas men inflationen bedöms bli lägre under 2016 jämfört med i tidigare prognos, uppger Riksbanken i sitt räntebeslut och menar att perioden med låg inflation därmed blir längre . Riksbanken väljer därför att sänka reporäntan med 0,15 procentenheter med syftet att stödja inflationen så att den stiger och stabiliseras runt 2 procent 2017.

  Riksbanken uppger även att köpen av statsobligationer fortsätter under första halvåret enligt den plan som beslutades i oktober.

   

  Ingves

  Stefan Ingves under Riksbankens presskonferens. Foto: Sverrir Thór.

   

  Vice riksbankscheferna Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att sänka reporäntan och förespråkade istället en oförändrad reporänta.

  -Riksbanken överraskade med att sänka reporäntan till -0,50 procent. Direktionen var dock inte enig i beslutet, utan två ledamöter ville hålla reporäntan oförändrad . Riksbankschefen är nu bland duvorna i direktionen från att tidigare ha varit en utpräglad hök. Det är en rejäl omsvängning men så har också inflationsutsikterna förändrats kraftigt, säger Tomas Pousette, Pousette Ekonomianalys AB, till Fastighetsnytt.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived