+
HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman, Sverigeförhandlingens förhandlingspersoner. Foto: Sverigeförhandlingen. HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman, Sverigeförhandlingens förhandlingspersoner. Foto: Sverigeförhandlingen.
 • Förhandlingsstart om ny kollektivtrafik

  PUBLICERAD 2016-02-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-02-08 15:53

  Textstorlek

  Dela med andra

  På måndagen inleddes förhandlingar med storstadsregionerna om utbyggnaden av ett flertal kollektivtrafikprojekt. Förhandlingarna är en del av Sverigeförhandlingen, som i övrigt fokuserar på den nya höghastighetsjärnvägen.

  De på måndagen initierade förhandlingarna handlar om vilka objekt som staten kan tänka sig att medfinansiera för att få till en bättre kollektivtrafik, och ett ökat bostadsbyggande i Stockholm, Göteborg och Skåne.

  – Vi har informerat berörda kommuner och regioner om vilka objekt vi börjar förhandla om samt hur förhandlingsprocessen kommer att se ut. Nu startar ett viktigt arbete som handlar om att förbättra tillgängligheten och kapaciteten i storstädernas transportsystem samtidigt som ett ökat bostadsbyggande stimuleras, säger HG Wessberg, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

  Projekt som kommer att förhandlas i Stockholm. Bild: Sverigeförhandlingen.

  Projekt som kommer att förhandlas i Stockholm. Bild: Sverigeförhandlingen.

   För en vecka sedan startade förhandlingarna om höghastighetsjärnvägen, och idag inleddes alltså även förhandlingarna om storstadsåtgärder. Totalt ska Sverigeförhandlingen generera 100 000 nya bostäder.

  Kommuner och landsting har skickat in förslag till Sverigeförhandlingen på objekt som de söker medfinansiering för. Nu har ett antal av dessa valts ut för att ingå i de inledande förhandlingarna.

  – Vi kommer att förhandla om kostnadseffektiva objekt som genererar mycket nyttor och många bostäder i storstadsregionerna. I urvalsprocessen har vi tittat på kommunernas bostadsåtaganden, kostnader, resenärsnyttor, stadsutveckling och föreslagna cykelåtgärder, säger Catharina Håkansson Boman, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

  Följande projekt har valts ut som del av förhandlingen:

  • Malmö spårväg, sträcka Lindängen – Västra Hamnen
  • Lunds spårväg, Lund Centrum – Brunnshög/ESS
  • Helsingborg spårväg, sträcka Helsingborgs Centralstation – Väla
  • Göteborgs spårväg Norra Älvstranden Centrala delen,
  • Göteborgs spårväg Operalänken,
  • Göteborgs spårväg Allélänken,
  • Mölndal spårväg Mölndal-Åby/Åbro,
  • Stockholms tunnelbana Ropsten-Lidingö C,
  • Stockholms tunnelbana Fridhemsplan-Älvsjö,
  • Stockholms tunnelbana Mörby C-Täby C alternativt Roslagsbanan till Stockholm City,
  • Stockholms spårväg Syd Älvsjö-Flemingsberg och
  • Östlig förbindelse i Stockholm inklusive en förlängning av tvärspår från Sickla till Värtahamnen (Östlig förbindelse är ett statligt vägprojekt som kommunerna medfinansierar)
  Projekt i Göteborg. Bild: Sverigeförhandlingen.

  Projekt i Göteborg. Bild: Sverigeförhandlingen.

  Nedan kan du se Sverigeförhandlingens film om storstadsåtgärderna med bland annat infrastrukturminister Anna Johansson och Reinhold Lennebo från Fastighetsägarna.

  Maria Nordlander

  Källa: Sverigeförhandlingen

  1 kommentarer

  1. Lars 2016-02-09

   Det är ingen naturlag att storstäderna skall fortsätta växa. Det är följden av politiska beslut. Är det verkligen bra?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived