• “Civila kan skapa en halv miljon hem”

  PUBLICERAD 2016-02-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-02-16 15:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kod Arkitekter har, på uppdrag av Boverket, tagit fram den så kallade 500k-modellen. Den innebär att om en procent av landets alla villaägare bygger ytterligare en bostad årligen, kan 500 000 nya hem skapas på 25 år.

  Rapporten lyfter fram den outnyttjade potentialen i landets alla småhus. Mer än hälften av befolkningen bor i småhus, och var tredje husägare upplever enligt rapporten att bostaden är för stor.

  Tanken är därför att öka möjligheterna för husägare att anpassa och dela sina hem, hus och trädgårdar för att skapa nya hem i villastäder. Enligt rapporten skulle bostadsbyggandet öka med 33 procent bara i Stockholm, om modellen användes.

  1900talet2

  dubbelt så många

  Illustration: Kod Arkitekter.

  “Med en uppdatering av detaljplaner i småhusområden som möjliggör många små civila initiativ kan utvecklingen av villastaden bemöta flera viktiga samhällsutmaningar samtidigt; klimatmål, bostadsmål och mål om social hållbarhet” skriver rapportförfattarna.

  Modellen utgår från fyra sätt att utveckla befintlig småhusbebyggelse:

  • 1. Befintliga hus delas upp i flera bostäder
  • 2. Befintliga gårdshus (exempelvis garage) byggs om till bostäder
  • 3. Fler bostäder skapas genom tillbyggnader
  • 4. Nya bostadshus byggs på tomten

  För att möjliggöra de fyra utvecklingsprinciperna krävs enligt rapporten ändringar i kommunernas detaljplaner och bestämmelser. olika modeller

  Här kan du läsa hela rapporten.

  Redaktionen

  Källa: Kod Arkitekter

   

  5 kommentarer

  1. Skogåsbo 2016-03-08

   Vilken hemsk idé. Folk bor i villa för att få möjlighet att skapa en rogivande atmosfär. Fri från störande grannar och trafik. För att bygga upp en trädgård med vackra blommor, buskar.och odla grönsaker. Stoppa dessa vika idéer! Tänk om!

   Reply

  2. per fredrik von platen 2016-02-17

   Bra idé. Trögt att genomföra dock, om alla detaljplaner ska ändras. Krävs nog lagändring i PBL om det skall få något rejält genomslag.

   Reply

  3. supportern 2016-02-17

   heja,heja, heja, bra förslag, “bara” för politikerna att öppna kranarna vill dom ?!

   Reply

  4. Brommabo 2016-02-17

   Hurra!
   Nytänkande förslag. Tänker ofta på hur dagens stelbenta regelverk borde luckras upp. Fram med nybyggarandan!

   Reply

  5. Fastighetsmäklaren 2016-02-17

   En strålande idé. Heja.

   Tänk vad vackra låglänta bostadsområden det skulle skapa med liv och rörelse..lägg till lite restauranger, caféer och butiker. Alla generationer kan samsas. Så vill jag bo.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Byggandet minskade med 16 procent 2018

  Bostäder Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB. 

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

 • ANNONS
 • Oscars aktie faller brant

  Börs Oscar Properties aktie föll brant på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på måndagsmorgonen i kölvattnet av bolagets undermåliga rapport som släpptes på fredagskvällen. Inledningsvis föll aktien med hela 25 procent.

 • ANNONS
 • JLL: Fortsatt stark Stockholmsmarknad

  Fastighetsmarknad Det senaste året har hyrorna på Stockholms kontorsmarknad ökat med sju procent, enligt en ny rapport från JLL. I de centrala delarna beräknas hyran ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år.

 • “Cykelbanor hjälper inte om ingen cyklar på dem”

  Business Arena Umeå, Webb-TV “En vänlig knuff i rätt riktning”. Så beskriver Katharina Paoli, medgrundare och vd av A Win Win World modefenomenet nudging. Fastighetsnytt träffade henne under Business Arena Umeå. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived