+
 • Ny plats för Tellus Tower som blir två

  PUBLICERAD 2016-01-18 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-01-18 14:06

  Textstorlek

  Dela med andra

  En ny överenskommelse har träffats för projekt Tellus Tower och det nya läget för skyskraporna, som utvecklats till två stycken ligger fortfarande vid Telefonplan, men nu i direkt anslutning till Telefonplans tunnelbanestation.

  I februari 2015 hade Försvarsmakten synpunkter för den tänkta placeringen av det som skulle bli norra Europas högsta bostadshus, Tellus Tower. Sedan dess har SSM och Stockholms stad arbetat för att hitta en ny plats och en ny utformning av projektet.

  – Vi är väldigt nöjda med det konstruktiva samarbetet som bedrivits tillsammans med Stockholms stad under hösten. Att vi nu kan presentera den nya platsen för Tellus Towers och samtidigt redovisa hur projektet utvecklats vidare under hösten känns fantastiskt roligt, säger Mattias Roos, vdpå SSM.

  Det nya förslaget innehåller totalt fyra hus i olika höjder, varav två är skyskrapor – 78 respektive 58 våningar höga. Antalet lägenheter beräknas bli drygt 1 200 stycken, varav 95 procent skulle bli ettor eller tvåor.

  – Det är ett oerhört centralt läge och inget parti har såvitt jag vet sagt att Telefonplan är en dålig plats för höga hus. Försvaret har inte sagt något slutgiltigt, men vi tolkar de signaler vi fått som att det här är en godtagbar plats, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) till Dagens Nyheter.

  tellus

  Vid exploateringsnämndens möte den 4:e februari kommer beslut att fattas om att anvisa projektet till SSM men redan nu har arbetet med att förbereda ett detaljplanesamråd initierats. Detaljplanesamråd med dialogpaviljong beräknas preliminärt ske under andra kvartalet 2016. De första lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning under år 2020.

  – Tellus Towers är ett mycket spännande och intressant projekt och jag är glad över att vi nu har kunnat hitta en ny plats för husen. Projektet kommer bidra positivt både till Telefonplans och Stockholms utveckling och har potential att bli ett nytt landmärke för södra Stockholm, säger Roger Mogert (S).

  Fakta: 

  • Det nya förslaget innehåller fyra hus i olika höjder, två skyskrapor, 78 respektive 58 våningar höga, ett punkthus med 17 våningar och ett lamellhus i sju våningar
  • Antal lägenheter beräknas bli drygt 1200 stycken. Över 95 procent av lägenheterna blir ettor och tvåor
  • Det blir även plats för ett flertal butiker, caféer och livsmedelsbutik
  • Under husen blir det garage, och tusentals parkeringsplatser för cyklar
  • Inom området planeras en förskola i två plan och på toppen av de båda höghusen blir det takterrasser med pool
  • I det högsta av husen ritas det på en restaurang och skybar

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SSM

  1 kommentarer

  1. mårten rönström 2016-01-18

   Ska Tellus Tower verkligen förhålla sig till omgiviningen, höjdmässigt, formmässigt osv, enligt ovanstående illustration. Om så är fallet verkar ju projektet inte riktigt klokt! Sedan får Roger Mogert tycka vad han vill.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived