+
Jonas Björkman. Foto: Tessin.
 • Jag litar inte längre på mina vänner

  PUBLICERAD 2016-01-18 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-01-20 08:36

  Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer sex, 2015.

  Textstorlek

  Dela med andra

  När jag tittar på film litar jag inte längre på rekommendationer från mina vänner – aggregerad data från hundratusentals människor garanterar att en film med över 7 i betyg på IMDB helt enkelt är sevärd. När jag bokar ett hotell kan jag med Tripadvisors rating redan innan avgöra hur jag kommer att trivas. Och Übers förarbetyg gör att jag tryggt vet vem som kör mig dit jag ska. Digitala tjänster gör inte bara mitt liv enklare – de gör det bättre.

  Digitaliseringen förändrar våra liv mer än vi tror, och det sker utan att vi tänker på det. Den finansiella sektorn är inte förskonad. Finansiell teknologi ökar explosionsartat och utmanar bankernas hundraåriga oligopol med en servicenivå man som bankkund bara kan drömma om.

  Digitaliseringen av finansbranschen är dock inget nytt. Redan på 80-talet grundade Olof Stenhammar det som senare skulle bli OMX, världens första privatägda elektroniska börsplats.

  Skillnaden idag är att nätets kraft håller på att slå sönder finansbranschens informationsasymmetri som länge livnärt mellanhänder som banker, fonder och rådgivare. Den klassiska nationalekonomin antar att marknaden är genomskinlig. Det är det inte. Många fastighetsaffärer mäklas fortfarande bakom stängda dörrar inom en 300 meters radie från Stureplan.

  När informationsövertagen försvinner går det inte längre att tjäna pengar på att komplicera enkla saker. Det är här nästa våg av digitalisering slår till. Genom att lyfta upp saker till ytan kan Airbnb samordna och tillgängliggöra en bransch till en bredare krets. Genom crowdfunding kan Tessin skapa en effektivare tillgång till kapitalmarknaden för fastighetsbolag, samtidigt som investerare kan bygga en fastighetsportfölj utan ett stort bankkonto och kontakter. Till det lägger man mätbarhet för att matcha serviceupplevelsen mot förväntningen. Det är business as usual – fast bättre. För alla.

  Det är också här grunden för nya finansieringslösningar kommer att läggas. Crowdfunding av fastigheter beräknas globalt uppgå till dryga 2,5 miljarder dollar under 2015. Men crowdfunding är bara en väg framåt.

  Med en snabbare och mer kostnadseffektiv tillgång till marknaden kan nya finansiella tjänster riva barriärer för fastighetsbolag som får en snabb och kostnadseffektiv tillgång till kapitalmarknaden. Och genom data kan vi ta bort spekulation och gissning ur ekvationen, vilket skapar en effektivare och transparentare marknad.

  Finansieringslösningar kan därmed uppstå lokalt, närmare kassaflödena och ske med en snabbhet och kraft som tidigare inte varit möjligt. Transparens, information och insyn är det som tilltalar nästa generations investerare – inte minst i den tidigare så slutna fastighetsbranschen. 

  Jonas Björkman
  Jonas Björkman, vd på Tessin, en crowdfunding-plattform för fastigheter

  3 kommentarer

  1. Dag Klerfelt 2016-01-20

   Finns väl en helt avgörande skillnad. Använder man Ûber och är missnöjd får man omedelbart en kredit på betalt belopp. Försöker en bostadsägare luras på AirBnB krediteras får bostadsägaren aldrig se en krona, och hyresgästen får kredit +20%.

   Vid crowd-funding och ett upplägg som visar sig vara misslyckat, har Tessin varken för avsikt att ta ansvar eller har kapital att ersätta med. Utan man får gå på styrelsen eller ägarna Bonnier och Newsec. Undrar om de kommer att medge detta, eller ens tänkt tanken ? Som Hoola Bandola skaldade “Vem i hela världen kan man lita”…….

   Reply

  2. milorad Rasovic 2016-01-20

   Fastighetsaffärer kan idag i praktiken göras på öppen gata, nu när Finanssystemet rasat samman är pengarna i praktiken osynliga och vem som helst kan kalla sig miljonär eller Miljö-när. Allt är rent skitsnack det finns dock en trend i syftet att återuppföra det raserade systemet. Detta med anledning av att det inte finns några lösningar i dessa fina rum. Spektaklet beror på inavel inom allt som rör finansområdet. Samma lärare , samma skola , samma förnuft. Man kan aldrig lösa problem med kunskap som skapade problemet. Jag är redo att spy på alla förnuftiga jag mött. Detta förtydligas bäst genom min forskning allt sedan 1984. Min nya ambition är att skapa en plattform där mina kunskaper inom ekonomi gör sig gällande. Resten är likt ett avloppsrör…Må bäste man
   vinna…JA, Just jag

   Reply

  3. mårten rönström 2016-01-19

   Kul, intressant ochinsiktsfullt skrivet (även om det sker litet i egen sak)

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x