+
 • Föreslår statliga lån för fler hyresrätter

  PUBLICERAD 2016-01-25 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-01-25 09:37

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vänsterpartiet föreslår 25 miljarder kronor i förmånliga statliga lån till fastighetsägare, något som enligt förslaget skulle ge 50 000 fler hyresrätter per år. Detta skriver Dagens Nyheter på måndagen.

  Förslaget kommer inför det blocköverskridande samtal om bostadspolitiken, som regeringen bjöd in till förra veckan.

  – Det här är vårt sätt att säga till regeringen att nu krävs det mer politisk handlingskraft. Det räcker inte med duttande kring regelverk, säger Nooshi Dadgostar (V) till DN.

  Förslaget går ut på att staten ska hjälpa fastighetsägare att finansiera byggandet av hyresrätter, till mer förmånliga villkor än i dag, genom att staten utnyttjar sina möjligheter att låna till dagens låga ränta. Staten skulle sedan låna ut pengarna till fastighetsägare.

  Det är riksdagens utredningstjänst som räknat på förslaget. Det har kommit fram till att pengarna skulle ge 50 000 nya hyresrätter om året. Då pengarna är lånade, skulle det på sikt inte innebära någon kostnad för staten.

  Redaktionen

  Källa: Dagens Nyheter

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived