+
Visionsbild för den nya gatan "Diagonalen" i blivande Söderstaden. Illustration: David Wiberg.
 • Stockholm får eget Meatpacking District

  PUBLICERAD 2015-12-07 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-12-09 10:01

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms stad har nu presenterat programförslaget för Slakthusområdet något söder om centrala staden. Bredvid Globen och Tele2 Arena ska en ny stadsdel med upp till 4 000 nya bostäder växa fram.

  Totalt omfattar förslaget, som på måndagen går ut på samråd, förutom 3 000 – 4 000 nya bostäder, mer än 100 000 BTA kvadratmeter bevarade lokaler.

  Planen tar avstamp i områdets historiska bebyggelse och den stadsplan som fastställdes under tidigt 1900-tal. Bland annat föreslås en ny park i ”Fållan” – där man en gång höll djur.

  Daniel Andersson är projektledare på stadsbyggnadskontoret. Han tror att den största utmaningen kommer att vara att lyckas med visionen om en blandstad.

  – Det finns ett stort intresse för Slakthusområdet, både att bygga bostäder och etablera företag, vilket naturligtvis är väldigt positivt. Utmaningen blir att lyckas med visionen om en blandstad, att det blir en mängd olika verksamheter och olika slags boenden som kan samsas här, säger han i stadens nyhetsbrev ”Nytt om Söderstaden”.

  Enligt Andersson har man prioriterat det offentliga rummet för människorna och lite mindre för bilarna.

  – Det som känns riktigt bra är tillägget av en mängd mindre fickparker i kvarteren. Förhoppningen är att de verkligen kommer fungera som lokala mötesplatser och aktivera stadsdelen, säger han.

  Visionsbild för det nya evenemangstorget. Illustration: David Wiberg.

  Visionsbild för det nya evenemangstorget. Illustration: David Wiberg.

  Andra förslag är att koppla samman slakthusområdet med omkringliggande stadsdelar, bland annat via en bred parkgata som i väster ska ansluta till Enskede gård och som i öster förlängs med en gång- och cykelbro över Nynäsvägen till Blåsut i riktning mot Nytorps gärde. Fem gator förlängs till Enskedevägen. Dessutom ska Tele2 Arena möta området via ett nytt evenemangstorg.

  Under de senaste decennierna har omvandlingen av forna industriområden nära innerstaden varit ett sätt för Stockholm att växa. I Hammarby Sjöstad, Hjorthagen och i Liljeholmen finns liknande exempel. Till skillnad från de projekten finns dock det mesta vad gäller markarbeten och infrastruktur redan på plats i Slakthusområdet. Det finns redan en tunnelbana precis i närheten, marken är platt det finns ett etablerat gatunät.

  ”Karakäristiskt för området idag är den enhetliga, plana ytan mellan husen, som fungerar som ett samlande industrigolv. Idén om ett samlande golv förädlas i den framtida stadsdelen till ett väl förgrenat nätverk av offentliga rum och gångstråk” skriver staden på sin hemsida.

  Flera befintliga byggnader kommer rivas
  I programhandlingarna för den nya stadsdelen framkommer att många befintliga byggnader kommer att rivas för att göra plats för nya byggnader, torg eller parker – trots att de klassas som “gula” byggnader enligt stadsmuseets bedömning. Det är den lägsta nivån men “gult innebär att bebyggelsen har positiv betydelse för stadsbilden och/eller har ett visst kulturhistoriskt värde”. I programhandlingen framkommer att cirka 36 byggnader kommer att rivas enligt nuvarande plan.

  26 av dem hamnar under bedömningen “behöver rivas”, och tio av dem under bedömningen “kan rivas”. Vill du veta mer om motiveringen bakom de hus man vill riva, bläddra längst bak i dokumentet här.

  Samrådet pågår till 1 februari 2016. Den nya stadsdelen beräknas vara fullt utbyggd år 2030.

  Maria Nordlander

  Källa: Stockholms stad

  5 kommentarer

  1. Anders 2015-12-09

   HOW TO GENTRIFY

   – You can gentrify anywhere
   – … as long as it’s crappy
   – Don’t gentrify everything
   – Acronyms are the gentrifier’s friend
   – Ethical and/or organic retailers are essential
   – Existing businesses are the enemy
   – The feelings of local people are important (in theory)

   Reply

  2. niklas carlsund 2015-12-09

   Håller med föregående kommentarer, varför riva några hus överhuvudtaget? Och att riva så många som 36 hus!!! Luktar skandal hela vägen.
   Svaret är väl självklart: mycket billigare att bygga nytt samt bristande självförtroende i sitt förhållningssätt till den egna arkitekturen. Man verkar ofta snegla mot NY och London när man ska göra nåt nytt i stadsplaneringen. Vad sägs om att rusta upp de hus som redan finns och göra något unikt i området istället fört en kopia av andra bostads-områden i världen!

   Reply

  3. Linnéa 2015-12-09

   Wow, ni vill verkligen att man ska flytta från Stockholm? Detta kommer att förstöra Stockholm. Riva 36 bostäder för fula lådor?

   Reply

  4. Olof Malmlöf 2015-12-09

   Håller med att liknelsen minst sagt haltar. Evenemangstorget påminner snarare om en modernistisk sliten förort till Moskva! Fy f-n vad förutsägbart smaklös stil!

   Reply

  5. Göran Lundquist 2015-12-08

   I motsvarande district i NY finns bara en st. ny byggnad, resten är gammalt och skavt, historiskt intressant. De slaktade djurkropparnas krokar sitter i skärrmtaken och påminner om hur det var, spåret av jvg-en är en skypark, och vid borden inne och ute sitter folk och njuter av miljön. Eller satt för även där så händer det saker; exploatering. Kul att ha suttit granne med film stars och ta en bärs. Låt benämning “Meat Packing District”stanna där.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived