• Ökat utländskt intresse för svenska fastigheter

  PUBLICERAD 2015-12-11 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2015-12-11 10:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  Internationella investerares andel i den svenska transaktionsmarknaden för kommersiella fastigheter har ökat. Hittills i år har utländskt kapital stått för 30 procent av transaktionsvolymen vilket är cirka en fördubbling sedan ifjol. Senast utländskt kapital stod för 30 procent av marknaden var 2008. Det framgår av ett pressmeddelande från Newsec som bedömer att transaktionsvolymen för 2015 kommer att hamna på cirka 135 miljarder kronor.

  Enligt Newsec har större affärer och portföljaffärer varit årets melodi för internationella investerare och som exempel nämner man amerikanska fondjätten Blackstones köp av den så kallade Obligo-portföljen, för 9,5 miljarder kronor, samt ett danskt konsortiums köp av NREP:s logistikportfölj.

  Ytterligare ett stort förvärv där utländskt kapital har varit på köparsidan är Grosvenors köp av Skärholmens centrum för 3,5 miljarder kronor, vilket hittills i år är den största enskilda fastighetstransaktionen.

  I en kommentar skriver Jakob Pettersson, head of research på Newsec Sweden, att ett ökat inflöde av utländskt kapital tidigare har kännetecknat slutet på en uppgångsfas som sedan följts av fallande fastighetsvärden. I dagsläget finns det dock ännu inga tendenser på fallande värden, tillägger han.

  En av orsakerna till det är fortsatt flöde av pensionskapital och det låga ränteklimatet vilket gör att institutioner och stora börsbolag med bra tillgång till kapital är nettoköpare, institutionerna i bostäder och bolagen i kontor.

  ” God tillgång till billigt kapital, tillsammans med en övervikt av köpare med lång investeringshorisont, har lett till kraftigt sjunkande direktavkastningskrav, främst i kommersiella segment i bästa läge. Även för bostäder i tillväxtorter har direktavkastningskraven sjunkit kraftigt, såväl avseende välbelägna bostadsfastigheter som bostäder i sämre lägen och för miljonprogramsfastigheter. Detta segment har dock hittills inte attraherat utländskt kapital,” kommenterar Jakob Pettersson.

  Sverrir Thór

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived