• Nytt område i Stockholm för 10 000 personer

  PUBLICERAD 2015-12-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-12-02 13:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  15 minuter från Gullmarsplan i Stockholm utvecklas det nya bostadsområdet Stora Sköndal. Visionen är att inom 20 år bygga 4 000 till 6 000 nya bostäder och arbetsplatser för 2 000 till 3 000 personer.

  Det är stiftelsen Stora Sköndal, som i vanliga fall driver olika typer av vård med kristen värdegrund, som äger ett 84 hektar stort område vid Drevviken i södra Stockholm. ”De kommande 20 åren ska Stora Sköndal utveckla området tillsammans med arkitekter, byggherrar och samarbetspartners som förstår och delar visionen om inkludering och mångfald” skriver stiftelsen på sin hemsida.

  Efter beslut i stadsbyggnadsnämnden har nu stiftelsen engagerat fastighets- och projektutvecklaren Ebab för att vara med och skapa miljön.

  – Det är otroligt spännande att få vara med och skriva denna historia. Det är unikt att en markägare, som inte är en kommun, i ett så stadsnära läge, avser att utveckla en hel stadsdel, säger Thomas Jarlö, ansvarig affärsutvecklare på Ebab.

  Utvecklingen kommer att ske i flera etapper. En första etapp är den så kallade Magnoliatomten som ligger närmast Sköndals centrum. Där planeras 200 – 300 hyres- och bostadsrätter. Byggstart är planerad till 2017, och kommer enligt stiftelsen att vara en bra referens för hur en framtida utveckling kan se ut.

  Marken ligger i ett område med mycket natur, men har länge varit avsedd för exploatering. Redan 2011 fick exploateringen kritik för att inte visa respekt för naturen i området. I sitt remissvar skrev Skönhetsrådet då att de ”knappast sett en exploatering där respekten för naturområdet varit så bristande”.

  Vad gäller bevarandet av grönytorna i området säger stiftelsen att ambitionen är att hitta förslag till bebyggelse som fungerar tillsammans med naturen, där naturen kan finnas i orörda delar och som bevarande inslag i bebyggd miljö.

  Då stiftelsen är icke-vinstdrivande kommer ett eventuellt överskott efter den tänkta utbyggnaden att återinvesteras i verksamheten.

  Maria Nordlander

  Källa: framtidensstoraskondal.se och pressmeddelande Ebab

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived