+
Foto: Wikimedia/Fifo.
 • Höghastigetstågen 90 miljarder dyrare

  PUBLICERAD 2015-12-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-12-04 09:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  Satsningen på höghastighetsjärnvägar blir nästan 90 miljarder kronor dyrare än vad tidigare beräkningar visat. Det visar en ny rapport från Trafikverket som Dagens Nyheter rapporterar om.

  I den nya bedömningen blir kostnaderna 256 miljarder kronor, att jämföra med de 170 miljarder kronor som tidigare beräknats.

  Enligt rapporten är en av anledningarna till den höjda kostnaden att det efter närmare analys bedöms dyrare att leva upp till kraven på sättningen av spåren. Marken där de byggs får inte sjunka, och det får inte vara några höjd- eller sidledsändringar.

  Man bedömer också att större delar av sträckningen kommer att gå på bro eller genom tunnlar, vilket även det gör bygget dyrare.

  I beräkningarna ingår inte kostnader för nya stationsbyggnader eller spår som måste byggas från de kommuner som inte blir stationer på den nya järnvägen.

  Finansieringen av höghastighetsjärnvägen har länge varit föremål för diskussion. Mycket kan komma från staten, men man har även diskuterat medfinansiering från de kommuner som kommer att dra nytta av de nya stationerna i form av nya bostäder, arbetsplatser och ökade invånarantal.

  På fredagen lämnas den nya rapporten över till förhandlarna.

  Redaktionen

  Källa: Dagens Nyheter

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived