+
Peter Stein. Foto: Sverrir Thór.
 • En historisk befolkningsexplosion

  PUBLICERAD 2015-12-11 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-12-11 16:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den svenska befolkningen har ökat i en snabbare takt de senaste åren än någonsin tidigare. Födelsetalen nu är de högsta sedan 1960-talet och vi lever längre. Det säger nationalekonomen och demografiexperten Peter Stein. Under 2010-talet beräknas befolkningstillväxten bli 1,064 miljoner personer vilket kan jämföras med trettioårsperioden 1980-2009 då Sveriges befolkning växte med 1,038 miljoner själar.

  Befolkningsökningen kommer med andra ord att bli stor över de närmaste åren, oavsett flyktingströmmarna, konstaterar han och tillägger att asylsökande inte upptas i befolkningsstatistiken förrän de har fått uppehållstillstånd.

  Mellan 2013 och 2014 ökade antalet invånare i Sverige med 102 491 personer och det var första gången någonsin som befolkningen ökade med mer än 100 000 invånare. I relativa tal är ökningstakten nu jämförbar med 1940-talet och Peter Steins prognos är att mellan 2015 och 2016 samt 2016 och 2017 kommer Sveriges befolkning att växa med 1,5 respektive 1,4 procent vilket är de högsta relativa talen någonsin. Tidigare ”rekord” sattes 1945/1946 då befolkningen växte med 1,3 procent.

  – Det är därför en historisk unik situation, oavsett om flyktingströmmarna avtar, säger Peter Stein.

  Han talade på ett frukostseminarium som arrangerades av Fastighetsägarna, Samhällsbyggarna och Byggherrarna på torsdagen och konstaterar att antalet invånare i Sverige kommer att överskrida tio miljoner år 2016. Prognosen lyder på att invånarantalet vid 2016 års slut hamnar på drygt 10 027 138 invånare och då har Sverige gjort övergången från nio till tio miljoner på endast 12 år vilket inte har skett förut.

  – Det enda som rimligtvis kan rubba prognosen är tvära kast i in- eller utvandring, säger Peter Stein.

  Risken för det är dock inte stor, fortsätter han.

  befolkningsökning 1900-2019

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Analys kommun för kommun
  Efter ganska magra årtionden, sett till befolkningstillväxt, under 70-talet och 80-talet ökade befolkningen under 90-talet med drygt 334 tusen invånare och det är dessa som nu har kommit i fruktsam ålder vilket enligt Peter Stein sannolikt kommer att sätta ökat tryck på fastighetsmarknaden i universitets- och högskolestäder som exempelvis Karlstad, Örebro och Jönköping. I synnerhet på utbildningsfastigheter men självklart även bostäder. Vidare lever vi som nämnts ovan längre och andelen svenskar över 65 år kommer att öka.

  I absoluta tal blir det huvudsakligen åldersgrupperna 0-18 och 80+ som kommer att växa som andel av landets totalbefolkning till och med 2030 vilket kommer att leda till ökad efterfrågan på skolor och omsorgsfastigheter.

  De tre storstadsregionerna, som 2014 stod för 52,5 procent av Sveriges befolkning, beräknas absorbera cirka 55 procent av befolkningsökningen och därmed kan man dra slutsatsen att mindre kommuner och regioner sannolikt kommer att få oväntad ökning.

  Det innebär att trycket på fastighetsmarknaden i dessa kommuner, särskilt de segment som nämns ovan, kommer bli stort och man behöver enligt Peter Stein göra en analys kommun för kommun av den befintliga marknaden samt den projicerade befolkningsökningen för att identifiera var behovet är störst och var investeringsmöjligheterna finns.

  Sverrir Thór

  5 kommentarer

  1. Ottar Ottesen 2015-12-19

   Hei Peter,

   takk for svar. Med respekt å melde synes jeg det temaet bør interessere en demografiekspert. Seksuell vold øker som en følge av for stort overskudd av testosteron. Vi kjenner alle til mordene på Ida (19) og Lisa (17). Bak disse tallene ligger strukturelle forklaringer. “Jag blir så galen när jag är arg” sa morderen, Det er nok sannere enn man liker å tro. Kjønn er viktigere enn kultur og religion, tror jeg. Det påvirker også urbefolkningen. Se hvordan svensker nå oppfører seg på fotballkamper for eksempel. Oppførsel som var helt utenkelig da du var liten. Selv på 80-tallet gikk det ikke an å forestille seg at sånt kunne skje i Sverige.

   Reply

  2. Peter Stein 2015-12-18

   Hej Ottar,

   Jag har helt enkelt inte tittat närmare på den aspekten och har därför inget kvalificerat att tillföra

   Reply

  3. Ottar Ottesen 2015-12-17

   Hej, hvorfor kommenterer du ikke kjønnsbalansen som Hans Roslin har vært opptatt av? Sverige nærmer seg Kina i antall menn/antall kvinner.

   Reply

  4. Peter Stein 2015-12-14

   Hej Maria,

   Jag hade en bild som visade prognosdata för rikets totalbefolkning 2015-2030 uppdelad på en del åldersklasser. Åldersklassen 0-18 år kommer för hela perioden (och en del delperioder som jag visade) att utgöra störst andel av rikets befolkning. Åldersklass. 80+ ökar procentuellt sett mest (efter 2020).

   Reply

  5. Maria Pleiborn 2015-12-14

   Vad betyder det här?:
   “I absoluta tal blir det huvudsakligen åldersgrupperna 0-18 och 80+ som kommer att växa som andel av landets totalbefolkning ” och det här:
   “slutsatsen att mindre kommuner och regioner sannolikt kommer att få oväntad ökning.”
   Mycket märkliga resonemang ö h t.
   Bra beräkningar och diagram över hur försörjningsbörda och demografi utvecklas i olika delar av landet finns i bilaga till Långtidsutredningen, SOU 2015:101.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived