+
 • Dystert på börsen i december

  PUBLICERAD 2015-12-14 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2015-12-14 16:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  December har hittills varit en dyster månad på börsen. Sedan börsens fastighetsindex noterade ett nytt all-time high 1 december har det varit en stadig nedgång, med undantag för en enda dag då index steg med 1,74 procent. I övrigt har det varit nedåt och när börsen slog igen portarna på fredagen hade börsens index OMX Stockholm Real Estate PI fallit med 4,36 procent.

  Även Fastighetsnytts eget aktieindex, FSBX, har haft en negativ kurva under december månad och sedan 1 december då FSBX PI noterades nära all-time high hade indexet på fredagem fallit med 4,1 procent. Vad som orsakar det buttra börshumöret är inte helt klart men en rimlig förklaring som framkommit är den svaga utvecklingen på världens råvarumarknader som kan indikera att marknaden inte tror på något större efterfrågetryck efter råvaror. Vidare kan en förklaring vara oro inför amerikanska centralbanken Feds räntebeslut på onsdagen.

  Många tror att Fed, med Janet Yellen i spetsen, kommer att höja räntan efter att den legat på noll procent i flera år. Det skulle i teorin innebära att en del likviditet försvinner från aktiemarknaden vilket skulle kunna påverkar aktiekurser negativt.

  På måndagen steg Stockholmsbörsen till en början för att sedan börja falla men på eftermiddagen repade marknaden mod igen och vid klockan 15:30 hade huvudindex stigit en aning medan fastighetsindex och FSBX fortfarande var dryga procenten ner jämfört med fredagen.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x