+
Mehmet Kaplan och Anna Johansson. Foto : Martina Huber/Regeringskansliet.
 • Två miljarder till stadsmiljöavtal

  PUBLICERAD 2015-10-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-10-05 14:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen har avsatt två miljarder kronor under mandatperioden till så kallade stadsmiljöavtal. De innebär att kommuner och landsting kan söka finansiellt stöd för åtgärder som leder till ökad kollektivtrafik. Stödet aviserades redan i vårändringsbudgeten, men i och med en ny förordning kan pengarna nu börja fördelas ut.

  – Många kommuner upplever idag att de har brist på bra byggbar mark. Med vår miljardsatsning på stadsmiljöavtal kan utbyggd kollektivtrafik leda till fler bostäder på platser som inte annars skulle bebyggas. Det är smart stadsplanering, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

  Det är Trafikverket som kommer att fatta beslut om utbetalningarna. Som motprestation måste kommuner och landsting också genomföra andra åtgärder än vad stöder avser, exempelvis ökade andelar hållbara transporter eller ökat bostadsbyggande. Exakt vilka motprestationer det kommer att handla om återstår dock att se.

  – Med stadsmiljöavtalen kan kommuner och landsting få det smörjmedel som behövs för att satsa på smarta, innovativa transportlösningar som annars kanske inte skulle bli av. Det förbättrar förutsättningarna för ett effektivt och modernt kollektivtrafiksystem som kan bidra till ett ökat bostadsbyggande, skapa fler jobb och förbättra arbetspendlingen. Om fler åker kollektivt minskar även den lokala och globala miljöpåverkan, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

  Stöd får lämnas med högst 50 procent av kostnaderna för åtgärden.  Stödet betalas ut årsvis mot redovisning av nedlagda kostnader. Trafikverket får besluta att betala ut högst 50 procent av det beviljade stödet i förskott.

  Maria Nordlander

  Källa: Regeringen  

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived