+
Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.
 • Öppnar för ny lösning över sundet

  PUBLICERAD 2015-10-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-10-13 17:32

  Textstorlek

  Dela med andra

  De skånska politikerna i Malmö och Lund öppnar för en ny lösning för det fram till nu låste läget för ett samarbete över Öresund. De föreslår att Öresundskommittén ombildas till en svensk organisation som sedan bildar ett partnerskap med danska Greater Copenhagen. Detta uppger NewsÖresund.

  Det var några timmar efter det att Frank Jensen, överborgmästare i Köpenhamn, sagt att han tänker ”vinke farvel” till det dansk-svenska

  samarbetet i Öresundskommittéen i dansk radio som skåningarna lanserade den alternativa lösningen. Jensen sa att samarbetet med Sverige inte är tillräckligt för att skapa jobb och tillväxt i det danska huvudstadsområdet.

  Tanken med den nya lösningen är att, istället för ett gemensamt samarbete i The Greater Copenhagen & Skånecommitté, skapa två jämbördiga organisationer som kan samverka över sundet.

  ”På så vis skulle Skåne kunna samlas på motsvarande sätt som den danska sidan gjort. Ett starkt samlat Skåne är bra för Köpenhamn och Danmark och den gemensamma regionens tillväxt” skrev kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), vice ordförande Torbjörn Tegnhammar (M) och Anders Almgren, kommunstyrelsens ordförande i Lund i en debattartikel i Sydsvenskan.

  Katrin Stjernfeldt Jammeh. Foto: News Öresund/Thea Wiborg.

  Katrin Stjernfeldt Jammeh. Foto: News Öresund/Thea Wiborg.

  19 oktober fattas beslut
  Vid årsskiftet döps Öresundsregionen om till Greater Copenhagen. Malmö och Lund har fram till 19 oktober på sig att ge ett definitivt besked om de vill ansluta sig eller inte. De har vid flera tillfällen uttryckt sin skepsis mot fördelningen av makt i samarbetet, där Danmark skulle få två tredjedelar av ordförandeskapet (läs mer här).

  Det förslag som nu ligger på bordet innebär att samarbetet under fyra av tio år får skånskt ledarskap, och under resterande sex år får danskt, med nio danska och nio skånska styrelseledamöter.

  En klausul säger dock att den skånska representationen försvagas om en eller flera skånska kommuner ställer sig utanför, uppger Sydsvenskan.

  Förutom Malmö och Lund är det dock fortfarande okänt om fler kommuner kommer att ställa sig utanför Bland annat har Helsingborg och Landskrona uttryckt stöd till den uppgörelse som nu ligger uppe för förslag.

  Maria Nordlander

  Källa: Sydsvenskan, NewsÖresund

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived