+
Alice Bah Kuhnke. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
 • Föreslår ny myndighet för arkitektur

  PUBLICERAD 2015-10-15 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-10-15 13:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under våren 2014 beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att föreslå en ny politik för arkitektur, form och design. Valet föll på Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö som på onsdagen lämnade betänkandet ”Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur” till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Bland annat föreslås en ny myndighet.

  – Arkitektur, form och design formar vår livsmiljö och är kraftfulla verktyg för att överbrygga sociala, ekonomiska och fysiska klyftor. Med en myndighet och en rad andra utvecklingsförslag inom till exempel utbildning, forskning, upphandling och export, ser jag framför mig att området kan utvecklas och utövarna stöttas fullt ut, säger Christer Larsson.

  Utredningen anser att den myndighet som föreslås krävs för att kunna utveckla och driva politiken för arkitektur, form och design. Den skulle på ett kontinuerligt vis kunna följa kunskapsutveckling, samarbeta, stimulera och följa upp, och vid behov föreslå nya mål. Huvudförslaget går ut på att ”Myndigheten för gestaltad livsmiljö” skulle byggas upp genom att ArkDes, Statens centrum för arkitektur och design, ombildas.

  – I ett aktivt och långsiktigt samarbete med övriga aktörer, politik, byggsektor, näringsliv och medborgare kan arkitektur, form och design bidra till en inkluderande, jämlik och demokratiskt präglad gestaltad livsmiljö, säger Christer Larsson.

  Bland förslaget finns bland andra nya resurser till utveckling och export, stöd till kommunala arkitektur- form och designprogram och breddad rekrytering till utbildningarna.

  Utredningen föreslår dessutom att en riksarkitekt tillsätts inom Statens fastighetsverk. Denna ska ha särskilt ansvar för att utveckla samverkan kring arkitektonisk kvalitet i statligt byggande och förvaltning.

  Den nuvarande politiken kommer från 1998.

  Här kan du läsa utredningen i sin helhet.

  Maria Nordlander

  Källa: Regeringen.se

  3 kommentarer

  1. […] Källa: fastighetsnytt.se […]

   Reply

  2. mårten rönström 2015-10-15

   Ett av de mest onödiga förslag jag läst. Riksariktekt! Man skulle kunna tro att man är tillbaka i enväldens tid. Lägg denna utredning i papperskorgen så snabbt som möjligt.

   Reply

   • Erik 2015-10-16

    Låter jättebra. Vi är på väg att upprepa misstagen från miljonprogrammets tid, krävs en koordination och samsyn utan att för den skull sinka. Känns som många kommuner saknar nödvändig kompetens, så viktigt att de kan få stöd.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived