+
Sara Haasmark, vd Samhällsbyggarna.
 • Ta in experter och kommuninvånare i ett tidigare skede

  PUBLICERAD 2015-09-02 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-09-04 08:27

  Textstorlek

  Dela med andra

  År 2050 beräknas Uppsala kommun ha ökat med omkring 135 000 invånare. Det är en stor ökning och Uppsala kommun presenterade därför nyligen sin reviderade översiktsplan som nu ska ut på samråd i två månader och sedan ut på remiss. Och visst låter det bra att Uppsalas invånare får två månader att tycka till och att intressenter och experter sedan får svara på remissen. Men det är skillnad på att tycka till om ett nästan färdigt förslag och att få vara med från början. Medborgarinflytande kan inte handla om att tycka till om förslag. Samverkan kan inte handla om att svara på en remiss. Både kommuninvånare och experter behöver komma in i ett tidigare skede.

  Jag är inte ute efter att hänga ut just Uppsala. Men det är just så här vi tror att vi får fram det bästa resultatet. Att invånare och experter tillåts komma med åsikter, men hur sedan dessa många gånger motstridiga åsikter till en nästan färdig plan, tas tillvara är inte helt klart. Eller lätt för den delen.

  Men om processen istället kunde vändas och både invånare och experter bjöds in och verkligen gjordes delaktiga i processen? Kanske skulle vi få till både klokare och mer långsiktiga planer. Planer som kunde följas utan alltför många överklaganden eftersom en bred kunskap och förståelse både bidragit till att planen tagits fram men även att kunskaper inte gått förlorade.

  Alla kan inte veta allt. Alla kan inte veta allt om hur exempelvis klimatförändringarna påverkar konstruktioner, byggnader och dess placering eller hur träd kan minska användandet av kyla i fastigheter eller hur mycket stadsodling kan påverka en stadsdels trygghet eller hur invånare vill bo, leva och förflytta sig i framtiden, eller ens hur information kan och kommer användas. Men det finns experter som vet. Experter som har kunskap om varje enskild liten del. Som har vetskap om hur något fungerat tidigare, hur det fungerar idag och hur det troligen kommer att fungera i framtiden. Och om, alla dessa experter bidrar med sin kunskap tillsammans med invånarna som i sin tur är experter på hur de önskar leva och vad de har för utmaningar och om de tillsammans möter kommunens representanter som vill planera det bästa för kommunens invånare, måste inte det vara bättre. Då alla känner till utmaningarna och förutsättningarna och därmed kan bidra med sin del till det bästa resultatet? Tillsammans. Istället för hur det ofta fungerar idag.

  Sara Haasmark
  Vd Samhällsbyggarna

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived