• Svarar på kritik om nedlagda nattåg

  PUBLICERAD 2015-09-22 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-09-22 16:45

   

  Textstorlek

  Dela med andra

  Efter att nedläggningen av tre fjärdedelar av nattågstrafiken i Jämtland mött omfattande kritik, bland annat av Svenska Turistnäringen, svarar infrastrukturminister Anna Johansson: ”Det är inte något jag som infrastrukturminister kan, eller med det nuvarande systemet bör, gå in och styra” skriver hon på SVT Opinion.

  Den tidigare aviserade nedläggningen gäller från 1 april.

  – Passagerarunderlaget räcker inte för att vi ska kunna köra med lönsamhet under övriga perioder, sa Björn Nilsson, chef för SJs nattågstrafik då.

  Anna Johansson skriver att hon ”förstår att neddragningen av nattågstrafiken till och från Jämtland är bekymmersam för en region som byggt sin utvecklingsstrategi kring friluftsturism och småföretagande”. Hon ser också positivt på kraftsamlingen som nu görs för att upprätthålla nivån, och att hon hoppas att det går att nå en lösning.

  Hon menar dock att det är viktigt att komma ihåg att Sverige har en avreglerad och konkurrensutsatt tågmarknad, där operatörerna själva ansöker om vilka sträckor och tider de vill köra, varefter Trafikverket fattar beslut. Även det statligt ägda SJ ingår bland de operatörerna.

  ”Det finns inget stöd för att gå tillbaka till 1980-talets system, men vi behöver se över hur SJ som statligt bolag för största möjliga nytta. Därför bereder regeringskansliet frågan om hur ett samhällsuppdrag skulle kunna se ut”, skriver Anna Johansson.

  Redaktionen

  Källa: SVT Opinion

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived