• Stigande priser – och oro

  PUBLICERAD 2015-09-14 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-09-14 16:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  Priserna på bostäder ser inte ut att mattas av. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 12 procent, villapriserna med 10 procent, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

  Med stigande priser följer också en växande oro för hushållens skuldsättning. Regeringen och Alliansen har kommit överens om ett amorteringskrav som nu är ute på remiss. Enligt förslaget ska det träda i kraft 1 maj 2016.

  – När Finansinspektionen berättade om ett amorteringskrav för bolån tidigare i år skapade det en febril aktivitet på bostadsmarknaden där många ville sälja och köpa innan reglerna började gälla. Det ska bli intressant att se vad det nya amorteringskravet kommer att få för genomslag på marknaden under hösten, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

  Enligt Boverkets analytiker Bengt Hansson kommer det dock bara att få en liten eller ingen dämpande effekt alls på priserna.

  – En viss dämpning blir det nog, men effekten blir sannolikt liten. Det handlar ändå om ganska måttliga krav, säger han till TT.

  Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet, håller med.

  – De flesta har redan anpassat sig till att det kommer ett amorteringskrav, jag tror att banker och kunder redan har tagit höjd för det, säger hon till TT.

  Allra mest har priserna, som vanligt, stigit i storstäderna. Dyrast är det, föga förvånande, i centrala Stockholm. Där ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset nu på 88 261 kronor. Göteborg har dock haft den största procentuella prisökningen, 56 461 kronor per kvadrat – en ökning med 21 procent på ett år.

  Samtidigt som Riksbank, Finansinspektion och Finansdepartement oroar sig för hushållens skuldsättning, gör den låga räntan det fortsatt billigt att låna. Riksbanken meddelade i samband med sitt senaste räntebesked att någon stor höjning ligger ganska långt bort. Istället höjs allt fler röster om ett förändrat ränteavdrag. Bland annat har EU varit kritiska.

  – När räntan är så låg som nu behöver man inte ens krympa ränteavdragen i små steg, säger Bengt Hansson till TT.

  Maria Nordlander

  Källa: Svensk Mäklarstatistik, och Aftonbladet/TT

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived