+
Öresundsbron
 • Ödesdag för Öresunds-samarbete

  PUBLICERAD 2015-09-10 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-08-31 09:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  Torsdagen blir något av en ödesdag för det dansk-svenska Öresundssamarbetet ”Greater Copenhagen”. Som Fastighetsnytt tidigare rapporterat vill de danska kommunerna ha dominans över ordförandeskapet, med två tredjedelar av makten – något som Skåne satt sig emot.

  På torsdagen träffas de 46 danska kommunerna för att fatta beslut om Greater Copenhagensamarbetet.

  Enligt NewsÖresund har dagordningarna till mötena ett tydligt budskap till de skånska politikerna, nämligen att de måste acceptera dansk dominans om samarbetet ska leva vidare.

  I dagordningen står det bland annat ”Om vi inte kan komma överens om ovanstående, inklusive en rotation av ordförandeskapet mellan de tre geografierna (Region Hovedstaden, Region Själland och Region Skåne reds.anm), vill de danska parterna upplösa Öresundskommittén och etablera en organisation för Greater Copenhagen, som inledningsvis består av 46 själländska kommuner och två regioner, men med möjlighet för att intresserade skånska kommuner kan ansluta sig”.

  Det nya samarbetet är tänkt att ersätta dagens Öresundskommitté. Under sommaren har man kommit överens om att det samarbete som idag finns i Danmark, ska döpas om och revitaliseras i ”Greater Copenhagen & Skåne Committee”, GCSC. De skånska politikerna har tidigare sagt nej till en tredelning av ordförandeskapet, och vill att det ska växla mellan Sverige och Danmark vartannat år.

  – Från svensk sida går vi in med lika mycket pengar som från dansk sida och då är det orimligt att inte vara jämbördiga parter. Men i Danmark ser man det här som ett samarbete mellan tre regioner, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö då.

  I dagordningen beskrivs skillnaderna som att den skånska sidan ser samarbetet mer som ett gränsöverskridande sådant mellan två länder än som ett ”mellanregionalt tillväxtsamarbete mellan 79 kommuner och tre regioner”.

  Maria Nordlander

  Källa: NewsÖresund  

  1 kommentarer

  1. Lotta Strömgren Jönsson 2015-09-11

   Det går väl att lösa enkelt – Malmö blir en part och resten av Skåne en annan. Då har vi ju också två regioner och det blir fyra parter som ska dela på ordförandeskapet och betalar 1/4-del var. Eller?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived