+
Karin Wanngård. Foto: Stockholms stad.
 • Föreslår tillfälliga bygglov

  PUBLICERAD 2015-09-09 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-09-09 16:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kommunstyrelsen i Stockholm, med finansborgarråd Karin Wanngård i spetsen, föreslår att små, billiga lägenheter får tillfälliga bygglov. Förslaget innebär att kommunfullmäktige ska fatta beslut om avgifter för upplåtelse av offentlig plats avseende tillfälliga bostäder – där studentbostäder ska få en halverad avgift. Avgiften föreslås följa avgifterna för tomträttsavgäld för flerbostadshus.

  De tillfälliga byggloven innebär att en byggnad kan stå på platsen i upp till 15 år innan den måste flyttas.

  ”Ett sätt att snabba på processen med att få fram fler bostäder är att bygga bostäder med tillfälligt bygglov. Ett positivt exempel på detta är Svenska Bostäders koncept Snabba Hus som möjliggör en snabbare process från idé till inflyttningsbara lägenheter för unga och studenter” skriver Karin Wanngård i sitt utlåtande.

  Stadsledningskontoret bedömer att ”det är väl motiverat att staden med detta förslag ger marknaden möjlighet att skapa billiga bostäder placerade på offentlig plats med stöd av tidsbegränsade bygglov och polistillstånd”.

  Förslaget är upp till kommunfullmäktige att fatta beslut om.

  Redaktionen

  Källa: Stockholms stad

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

 • ANNONS
 • Martin Arkad lämnar Järntorget

  Uncategorized Efter sju år som vd på Järntorget lämnar Martin Arkad företaget efter ett gemensamt beslut med styrelsen. Bolagets CFO Anders Hellberg är utsedd till ställföreträdande vd och kliver nu in i rollen med omedelbar verkan. 

 • ANNONS
 • Ny centrumchef för Triangeln

  Handel, Rekrytering, Syd Vasakronan rekryterar Robert Felczak som ny centrumchef för Triangeln i Malmö. Robert kommer närmast från Steen & Strøm.

 • Atrium Ljungberg omorganiserar

  Rekrytering Atrium Ljungberg förändrar sin uthyrnings- och etableringsorganisation. Därmed skapas två nya roller där Charlotta Gustafsson blir etableringschef och Petter Klingofström blir Senior Leasing Advisor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x