• Brist på kontor i Göteborg

  PUBLICERAD 2015-09-01 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-09-01 15:47

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kontorsmarknaden i Göteborg fortsätter att präglas av lågt utbud och hög efterfrågan trots att nästan 34 000 kvadratmeter kontor färdigställts under årets första halva. Det uppger JLL.

  JLL redovisar siffror från höstens upplaga av rapporten Nordic City Report som visar att fastighetsmarknaden är fortsatt mycket stark i hela Norden. Vakansgraden i Göteborg ökade från den låga nivån 5,9 procent till 6,5 procent, men trots det fortsatte hyrorna att stiga i flera stadsdelar.

  Låga räntor, en gynnsam kreditmarknad och ett starkt internationellt intresse för att etablera sig i Norden är det som eldar på marknaden, skriver JLL.

  Göteborgsområdets totala vakansgrad, andelen ledig kontorsyta, ökade något men var kvar på låga 6,5 procent vid det första halvårets slut. Trots nytillkomna kontorsytor om totalt 33 900 kvadratmeter under första halvåret mättades inte efterfrågan. Hyresnivån i Göteborgs mest centrala delar, CBD (Central Business District), ökade med 8 procent och nådde en rekordnivå om 2 800 kronor per kvadratmeter. Även i övriga innerstaden och Norra Älvstranden steg hyresnivåerna till följd av att större hyresgäster sökte sig dit i brist på stora lokaler i city. Hyresnivåerna landade där på 2 600 respektive 2 200 kronor per kvadratmeter.

  Under det första halvåret slutade transaktionerna på 6,8 miljarder kronor. Det motsvarar 11 procent av den totala transaktionsvolymen i Sverige detta halvår.

  – Göteborg är en attraktiv stad att etablera sig i och många nya aktörer söker kontor här. Trots nyproduktion finns det för lite kontorsyta och allt fler aktörer söker sig utanför stans mest centrala delar. Vi kommer sannolikt att få se ökande hyresnivåer även i Göteborgs utkanter under en lång tid framöver, säger Daniel Gorosch, vd JLL Sverige.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande JLL

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived