• Tar ut 6,5 miljarder ur Akademiska Hus

  PUBLICERAD 2015-09-25 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-09-25 16:52

  Textstorlek

  Dela med andra

  Akademiska Hus kallar till extra bolagsstämma, efter att styrelsen har föreslagit aktieägaren, svenska staten, att bolaget ska lämna utdelning om 6,5 miljarder, att utbetalas kontant. Utdelningen möjliggörs genom att regeringen beordrat en uppskrivning på fem miljarder kronor av fastigheternas värde, uppger Dagens Nyheter.

  Ägarens mål är att soliditeten ska uppgå till mellan 30 och 40 procent. Den 30 juni uppgick koncernens soliditet till 47,7 procent. Utdelningen är, enligt ett pressmeddelande, en åtgärd för att anpassa kapitalstrukturen till ägarens mål. Skulle utdelningen utbetalats i juni hade soliditeten hamnat på 38,7 procent.

  Styrelsen bedömer att likviditeten kan upprätthållas på en “betryggande nivå” och att den föreslagna utdelningen inte påverkar bolagets förmåga att fullgöra sina förpliktelser eller genomföra kommande investeringar.

  Akademiska Hus har tidigare fått kritik från rektorer och lärare vid universitet och högskolor för höga hyresnivåer. Samma kritik upprepas nu i och med den stora utdelningen.

  – Stockholms universitet har under lång tid framhållit att Akademiska hus avkastningskrav och därmed stora vinster inte är rimliga och måste ses över. En orimligt stor andel av resurserna kommer aldrig universitetens uppdrag med att bedriva utbildning och forskning till gagn, utan genererar istället genom stort hyresuttag miljardbelopp i vinst hos Akademiska hus, säger Astrid Söerbergh Widding till Dagens Nyheter.

  Lars Hjälmered, moderaternas näringspolitiska talesperson, säger till DN att han tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen mjölkar de statliga bolagen för att få ekonomin att gå ihop.

  Utdelningen föreslås att utbetalas i flera rater, varav 4,5 miljarder under 2015 och resterande 2 miljarder innan årsstämman 2016.

  Den extra bolagsstämman hålls 19 oktober.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Akademiska Hus och Dagens Nyheter

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived