• ”Avser att börja förhandla i februari”

  PUBLICERAD 2015-09-16 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-09-16 15:26

  Textstorlek

  Dela med andra

  HG Wessberg, regeringens förhandlingsperson i Sverigeförhandlingen, gästade Business Arena. Målbilden är att de första höghastighetstågen ska börja rulla runt 2030. Det kan också bli mer än 100 000 bostäder i överenskommelsen.

  Efter en till synes lyckad överenskommelse kring tunnelbana och bostäder i Stockholm ska nu regeringens förhandlingspersoner, bland annat, tackla höghastighetsjärnvägar från Stockholm till Göteborg och från Stockholm till Malmö. Uppdraget är att ta fram utbyggnadsstrategi, förslag till finansiering och hitta lösningar för spår och stationer i de städer som berörs. Infrastruktursatsningarna runt om i Sverige inom ramen för Sverigeförhandlingen ska även möjliggöra byggandet av cirka 100 000 nya bostäder.

  Det är stora planer men också stora kostnader. HG Wessberg menar att man behöver vara ödmjuk och inse att det tar tid innan investeringen betalat sig men han är också övertygad det kommer att betala sig.
  – I och med att vi tar in bostadsbyggandet i planeringen, och det är en sak som skiljer det här från annan infrastrukturplanering, så tror jag att vi får igen investeringen betydligt fortare än om man bara skulle räkna samhällsekonomiska effekter på det gamla sättet. Och jag kan tala om att vi kommer att slå 100 000 bostäder, det betraktar jag som ett golv och inte ett tak, säger HG Wessberg.

  Han passar också på att släppa en liten nyhet då man samlat material under ett år och haft bra dialog med kommunerna men nu börjar det närma sig förhandlingsstart.
  – Vi måste se till att materialet från kommunerna är likformigt för att det ska vara rättvist och ge möjlighet att förhandla på rätt sätt. Men när det är klart så avser vi att börja förhandla i februari, säger HG Wessberg.

  Han avslöjar dock inte när det ska vara färdigförhandlat.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived