+
 • 40 procent saknar riktlinjer för bostadsförsörjning

  PUBLICERAD 2015-09-30 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-09-30 11:14

  Textstorlek

  Dela med andra

  Ale och Umeå kommun är bäst i landet på att motverka bostadsbristen. Detta visar årets upplaga av HSBs bostadsindex. Av de 85 kommuner som ingår saknas dock riktlinjer för bostadsförsörjningen hos knappt 40 procent.

  HSBs Bostadsindex omfattar 85 tillväxtkommuner och kommunerna bedöms efter hur de arbetar för att motverka bostadsbristen. Parametrar som ingår är planerat byggande, påbörjande av tidigare byggplaner, bostadssituationen för unga och riktlinjer för bostadsförsörjning.

  – Många kommuner är på rätt väg med ökade satsningar på bostadsbyggande, men det är inte tillräckligt och bostadsbristen biter sig fast som ett av våra stora samhällsproblem. Murarna för de som står utanför bostadsmarknaden växer, arbetsgivare får allt svårare att rekrytera personal och ungas studiedrömmar går i kras, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB Riksförbund.

  40 procent av kommunerna som ingår i årets index har inte antagit riktlinjer för bostadsförsörjningen under varken denna eller föregående mandatperiod – något som alla kommuner enligt lag måste göra under varje mandatperiod.

  Riktlinjerna ska vara underlag för kommunerna i arbetet med planläggning, i deras uppgift att främja bostadsbyggande och utveckling av befintligt bestånd.

  Enligt Boverket uppger många kommuner att orsaken till att det inte finns riktlinjer är resursbrist i kommunen. Andra orsaker är att man arbetar med att ta fram dem under året, att kommunen är liten och anser att man har koll ändå, att byggandet är lågt eller att ett program är framtaget men inte antaget.

  Ale och Umeå toppar
  Högst upp på listan hamnar Ale och Umeå, följt av Kungälv, Höganäs och Solna kommun. Av de tre storstäderna hamnar Malmö högst upp på listan, nummer 18. Göteborg hamnar på plats 31, och Stockholm på plats 34.

  183 av landets 290 kommuner uppger att de har bostadsbrist, 80 procent av befolkningen bor i de kommunerna. 244 kommuner säger att det har brist på bostäder för nyanlända.

  Redaktionen

  Källa: HSB och Boverket 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived