• Korta räntan fallit med 13 procent på en vecka

  PUBLICERAD 2015-08-28 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2015-08-28 11:17

   

  Textstorlek

  Dela med andra

  Onsdagen 26 augusti noterades tremånaders Stiborräntan för första gången någonsin under -0,3 procent. Närmare bestämt hamnade den på -0,302 procent för att dagen efter sjunka ännu mer, till -0,306 procent. På fredagen noterades Stibor 3M sedan till -0,315 vilket är det lägsta någonsin. Därmed har Stibor 3M-räntan fallit med 13 procent på en vecka.

  Korta räntan har fallit relativt kraftigt under veckan, som en följd av Kinafrossan, och det är uppenbart att marknaden nu förbereder sig för att Stefan Ingves och de övriga ledamötena av Riksbankens direktion kommer att sänka reporäntan ytterligare den 3 september.

  Kronan stärktes rejält på måndagen till följd av marknadsoron i Asien. TCW-index, som mäter kronans värde mot en korg av andra valutor, föll då med 0,8 procent till 131,64 och det spekulerades genast i att Riksbanken var tvungen att sänka räntan för att försöka motverka kronstärkningen. Dagen efter steg TCW-index dock igen till samma nivåer som tidigare.

  Stibor står för Stockholm Interbank Offered Rate och är ett genomsnitt av den ränta sex banker erbjuder varandra att låna pengar till på den så kallade interbankmarknaden. Dessa sex banker är Danske Bank ochLänsförsäkringar Bank samt de fyra svenska storbankerna. Stiborräntan publiceras dagligen klockan 11. Stibor 3M ligger till grund för de villkor svenska fastighetsbolag erbjuds vid finansiering.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived