+
Foto: Wikimedia/Fifo.
 • Kina vill bygga svensk järnväg

  PUBLICERAD 2015-08-31 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-09-01 14:50

  Textstorlek

  Dela med andra

  I en hemlig offert till riksdagens trafikutskott erbjuder sig ett kinesiskt företag att bygga den planerade höghastighetsjärnvägen för 25 miljarder mindre än Trafikverkets beräkningar, och på halva byggtiden. Det är SVT Nyheter som tagit del av offerten.

  Det är det kinesiska företaget China Railway construction som vill bygga järnvägen på broar fem meter över marken. Detta skulle spara in på mycket av markarbetet, som står för en stor del av kostnaden.

  – De påstår ju att de kan bygga hela det svenska höghastighetsnätet på bara fem år och det är väldigt intressant för oss. Vi får ju granska deras påståenden, men vi ser ju att de själva bygger sina järnvägar i sitt eget land och i andra länder med hög hastighet, säger Karin Svensson-Smith (MP), ordförande i riksdagens Trafikutskott till SVT.

  Enligt Trafikverkets uträkning skulle kostnaden för höghastighetsbanor kosta 170 miljarder, vilket alltså skulle sjunka till 145 miljarder. Bland annat sparar man in på värdefull mark och tid för markberedning.

  Enligt Karin Svensson-Smith är förslaget så pass intressant att Trafikutskottet nu åker till Kina och Japan för att studera deras tågtrafik.

  Redaktionen

  Källa: SVT Nyheter 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived