• Hotar lämna dansk-skånskt samarbete

  PUBLICERAD 2015-08-31 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-08-31 14:59

  Textstorlek

  Dela med andra

  Skånes politiker hotar att lämna det nya Öresundssamarbetet ”Greater Copenhagen”, som skulle ha börjat efter årsskiftet, skriver Helsingborgs Dagblad. Anledningen är att Danmark vill ha mer än halva makten.

  Enligt det förslag som utarbetats av Region Hovedstaden ska ordförandeskapet över den svensk-danska kommittén växla mellan tre parter, varav två är danska: Region Hovedstaden, Region Själland och Region Skåne.

  – Från svensk sida går vi in med lika mycket pengar som från dansk sida och då är det orimligt att inte vara jämbördiga parter. Men i Danmark ser man det här som ett samarbete mellan tre regioner, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö till News Øresund.

  Skåne vill istället se en årlig maktväxling mellan Sverige och Danmark.

  – Det är det som vi arbetar för. Får vi inte igenom det kravet så får vi hitta andra sätt att samarbeta på, säger Stjernfeldt Jammeh till Helsingborgs Dagblad.

  Tanken är att kommittén ska ersätta den nuvarande Öresundskommittén och arbeta med att marknadsföra Storköpenhamn över hela världen, samt arbeta för att minska gränshinder mellan Sverige och Danmark.

  23 september ska beslut om stadgar fattas.

  Redaktionen

  Källa: Helsingborgs Dagblad och News Øresund

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived