• Certifiering för hållbar stadsutveckling

  PUBLICERAD 2015-08-11 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-08-11 14:32

  Textstorlek

  Dela med andra

  Genom forskningsprojektet Decode har Tyréns och SGBC hållit workshops med flera kommuner för att diskutera hur en svensk certifiering för hållbar stadsutveckling kan se ut. Nu lanseras en pilotversion av Citylab Action, en av tre delar av hållbarhetsforumet Citylab.

  – En utmaning med projektet är att sätta gränser för hur skarpa kraven ska vara i relation till att ha ett flexibelt system, som kan användas i olika typer av projekt och kommuner. Certifieringen kräver en inbyggd dynamik som gör det möjligt att förhålla sig till nya regler och tekniker, samtidigt som det ställs tillfredsställande krav på förbättrad hållbarhet, säger Sarah Bragée, avdelningschef för Strategisk samhällsanalys på Tyréns.

  Tyréns har fått kommunerna att delge sin syn på vad hållbarhetscertifiering bör omfatta och omsatt det till konkreta åtaganden och effektmål som kan föras in i forumet Citylab.Nu lanseras en pilotversion av certifieringssystemet Citylab Action.

  – Några kommuner har redan anmält projekt till Citylab för att testa systemet ”på riktigt”. I oktober lanseras version 1.0 av Citylab Action som ska användas för arbetsprocessen och certifieringen. Andra delar i Citylab är Citylab Network för samverkan och utbyte mellan kommuner och projekt, samt Citylab Learning med utbildningsmöjligheter inom hållbar stadsutveckling, säger Sarah Bragée.

  Deltagande kommuner:
  Uppsala, Västerås, Täby, Stockholm, Upplands Väsby, Järfälla, Eskilstuna, Borås, Malmö, Lund och Östersund.

  Decode, Community Design for Conflicting Desires, är ett forskningsprojekt som verkar inom Vinnovas utlysningsområde Utmaningsdriven innovation – hållbara städer. Målet är att utveckla tjänster i form av samverkansplattformar – Co-Design och Interdisciplinär Tjänstedesign – för komplexa planprocesser.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Tyréns

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived