+
Illustration: Utopia Arkitekter.
 • Bygger bostäder vid Essingeleden

  PUBLICERAD 2015-08-21 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-08-21 13:12

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vid exploateringsnämndens sammanträde igår markanvisades Utopia Arkitekters förslag “Trasmattan” i Midsommarkransen till Järntorget, Åke Sundvalls Bygg och Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB). Förslaget har varit omdiskuterat, då det ligger precis vid Essingeleden och bland annat innefattar en 270 meter lång skärmbyggnad mot vägen.

  – Det här är ett väldigt krävande projekt i och med närheten till Essingeleden. Med vårt förslag lyckas vi ändå leverera en bullerfri boende- och utomhusmiljö i området och möter alla kommunens krav samtidigt som det arkitektoniskt förhåller sig följsamt till områdets tydliga karaktär, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

  Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd, säger till Dagens Nyheter att Stockholm behöver kreativa lösningar.

  – Bostadsbristen gör att det även går att få ekonomi i projektet, för tio år sedan hade det inte gått att få lägenheterna uthyrda eller sålda, säger han till DN.

  Skärmbyggnaden blir fem våningar hög och utgör fasaden för bygget, med olika färger och material. Innanför den uppförs mer traditionella kvarter med byggnader med olika höjd. Samtliga lägenheter får balkonger eller uteplats mot en tyst sida. Totalt omfattar projektet 375 nya bostäder, 225 hyresrätter och 150 bostadsrätter.

  – Trasmattan är ett bra exempel på hur vi i ett snabbväxande Stockholm kan bygga högkvalitativa och vackra bostäder även i mer utmanande lägen. Vi hoppas att det kan inspirera till fler projekt i de många områden där det finns möjlighet att bygga men man kanske tidigare har avstått på grund av bullerproblematik som gjort det svårt att få fram arkitektoniskt högkvalitativa förslag.

  Byggstart för projektet är beräknad till 2018 med inflyttning planerad till 2020.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Utopia Arkitekter och Dagens Nyheter 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived