• Vill se nya regler för bostadsrättsföreningar

  PUBLICERAD 2015-06-17 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-06-17 09:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  Idag lämnar Bostadsrätterna, Riksbyggen, HSB, SBC och FAR tillsammans ett förslag till justitiedepartementet för nya regler för bostadsrättsföreningar. Förslaget går ut på att ha tydligare årsredovisningar med jämförbara nyckeltal, obligatoriskt “sparande” för att ersätta avskrivningar eller fondavsättningar, och ett stopp för att föreningar med sund ekonomi ska tvingas att redovisa underskott över tid.

  – Dagens regelverk är besvärligt för bostadsrättsföreningar. En förening med sund ekonomi kan idag ändå redovisa stora bokföringsmässiga underskott. Det ger en missvisande bild av föreningens ekonomi. Och det gör det även svårt att förklara för medlemmarna varför redovisningen ser ut som den gör. För köpare av bostadsrätter blir årsredovisningen inte heller det beslutsunderlag den borde vara, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

  Förslaget grundas i Bokföringsnämndens beslut att förbjuda så kallade progressiva avskrivningar av byggnader. I och med förbudet ändrades förutsättningarna för många bostadsrättsföreningars ekonomiska redovisning.

  – Det är fyrkantigt att ha samma mall för ekonomisk redovisning för avskrivningar av bostadshus som ägs tillsammans utan vinstintresse av de boende, som för ett vanligt vinstdrivande företag. Otydlighet är det minsta den svenska bostadsmarknaden är betjänt av, säger Leif Linde, vd Riksbyggen.

  “Vi kunde se en direkt påverkan hos människor som inte längre visste vad de hade att förvänta sig i eventuella framtida avgiftshöjningar. Återigen noterade vi hur hastigt och icke genomtänkta förslag omedelbart påverkar den hårt pressade bostadsmarknaden som antingen slår tvärstopp eller rusar iväg i brist på tydlighet”, skriver Riksbyggen i ett pressmeddelande.

  De fem aktörerna föreslår följande:

  • Årsredovisningen ska på ett tydligt och enhetligt sätt presentera ett antal nyckeltal som gör det enklare att förstå föreningens ekonomi.
  • Resultaträkningen ska kunna fungera som underlag för bedömning om framtida eventuella avgiftshöjningar.
  • Avskrivningar och fondavsättningar ersätts med ett obligatoriskt sparande som avsätts för framtida investeringar och underhåll

  Redaktionen

  Källa: HSB, Riksbyggen 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

 • ANNONS
 • Martin Arkad lämnar Järntorget

  Uncategorized Efter sju år som vd på Järntorget lämnar Martin Arkad företaget efter ett gemensamt beslut med styrelsen. Bolagets CFO Anders Hellberg är utsedd till ställföreträdande vd och kliver nu in i rollen med omedelbar verkan. 

 • ANNONS
 • Ny centrumchef för Triangeln

  Handel, Rekrytering, Syd Vasakronan rekryterar Robert Felczak som ny centrumchef för Triangeln i Malmö. Robert kommer närmast från Steen & Strøm.

 • Atrium Ljungberg omorganiserar

  Rekrytering Atrium Ljungberg förändrar sin uthyrnings- och etableringsorganisation. Därmed skapas två nya roller där Charlotta Gustafsson blir etableringschef och Petter Klingofström blir Senior Leasing Advisor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived