+
Bojan Ticic. Foto: Sigurdur J Ólafsson
 • Två tydliga trender

  PUBLICERAD 2015-06-10 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-06-12 09:54

  Krönika ur Fastighetnytt nummer 3, 2015

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den relativt stora mängd nya pengar som pumpas ut i världen medelst kvantitativa lättnadsprogram, kombinerat med extremt expansiv räntepolitik från centralbankerna har medfört att priserna på de flesta tillgångsslag ökat kraftigt under senare år, bortsett endast från vissa råvarutyper. Stockholmsbörsen fortsätter att sätta nya indexrekord samtidigt som de mer säkra investeringsprodukterna fortsätter att avkasta närapå ingenting. Det finns samtidigt inga tecken på att inflationstrycket kommer att öka, varför det finns anledning att tro att centralbankernas expansiva politik kommer att fortsätta under överskådlig tid.

  När tillgångspriserna ökar på det vis vi ser, uppstår ofta en skevhet i portföljsammansättningen hos många investerare, varför de behöver öka eller minska innehavet i, exempelvis, direktägda fastigheter. I kombination med att de riskvägda avkastningarna för ”säkra” investeringsalternativ i form av ränteprodukter och obligationer är extremt låga, så uppstår ett kraftigt underliggande sug mot fastighetsmarknaden, något som i kombination med de extremt låga räntorna håller på att skicka direktavkastningskraven rakt ner i källaren.

  Något av en moment 22-liknande situation har uppstått, där fastighetsägare insett att det finns möjlighet att tjäna ordentliga slantar på försäljningar, samtidigt som de saknar goda alternativ till övriga investeringar. I denna typ av miljö brukar två tydliga trender utkristallisera sig, så även denna gång.

  I flera fall ser vi att fastighetsägare nu ”tar chansen” att bli av med innehav av lägre kvalitet, i flera fall i form av portföljer och enskilda objekt som redan marknadsförts en gång de senaste två till tre åren. I vissa fall går flera olika ägare ihop med sina mindre attraktiva innehav och försöker bygga större portföljer för att på så sätt attrahera investerare med pengar som bränner i fickorna och som desperat söker efter volym. Devisen verkar vara att en dålig produkt blir bättre om man sätter ihop den med flera andra dåliga produkter. Om det är någon gång man ska försöka sig på sådana övningar, så är det just i en miljö som den förevarande.

  En annan trend som blir alltmer tydlig är att intresset för bytesaffärer ökar. Det är extremt svårt att komma fram till avslut och sy ihop bytesaffärer, men i en marknad där ingen vill sälja, men alla vill köpa kan det ofta vara en god idé att försöka omstrukturera sina fastighetsinnehav och möjligen komma åt framtida utvecklingsprojekt i prioriterade och strategiskt viktiga lägen. Dessa varierar ju som bekant mellan olika aktörer.

  Det kommer att bli intressant att följa utvecklingen under året, men stalltipset är att vi kommer att se många gamla bekanta byta ägare, ett par större bytesaffärer och minst ett nytt börsnoterat fastighetsbolag.

  Sätter någon emot?

  Bojan Ticic
  Associate director, Capital Markets, CBRE

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived