+
Emma Jonsteg (Foto: Märta Thisner) och Göran Cars.
 • Startar stadsbyggnads-nätverk

  PUBLICERAD 2015-06-26 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-06-26 09:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  Utopia Arkitekter har tillsammans med Göran Cars, professor i samhällsplanering på KTH, startat “Nätverket för värdeskapande stadsbyggande”. I samarbete med kommuner, byggherrar, arkitekter och andra är syftet att sprida kunskap om nya arbetssätt för skapandet av högkvalitativa stadsmiljöer.

  “Det talas i debatten om att vi i Sverige till följd av dagens höga tempo i byggandet riskerar att skapa ett nytt miljonprogram. Jakten på stora volymer och en upptrissad byggtakt beskrivs regelmässigt som ett av de största hoten mot kvalitet i arkitektur och stadsplaner. Men frågan är om det är hela sanningen”, skriver Utopia Arkitekter i ett pressmeddelande.

  – Höga volymmål och snabb byggtakt får ofta fungera som en förklaring till brister i kvaliteten på det som planeras och byggs. En förklaring som allt för sällan ifrågasätts. För i själva verket är det nog betydligt oftare ett förlegat och stelbent arbets- och tankesätt som är den riktigt stora boven. Sanningen är att nytänkande ger utrymme för både tidsbesparingar och kvalitetshöjning, säger Gröna Cars, professor i samhällsplanering på KTH och under de senaste åren även stadsutvecklare i Kiruna.

  Nätverket vill sprida den praktiska kunskapen om hur nya arbetssätt kan sätta kvalitet i ett starkare fokus genom hela planerings- och byggprocessen. Ett fokus som ger bättre resultat när det gäller moderna stadskvaliteter.

  – Det finns så många vackra visioner och goda idéer om högkvalitativ stadsutveckling ute i våra kommuner som aldrig blir realiserade. Där kan vi med all erfarenhet i nätverket bidra med praktiska kunskaper om hur man skapar bästa tänkbara förutsättningar för att dessa föresatser ska kunna ska kunna förverkligas. Finns bara viljan så handlar resten om rätt verktyg och målmedvetet arbete, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Utopia Arkitekter 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived