+
 • Odla inomhus – framtidens klimatsmarta alternativ

  PUBLICERAD 2015-06-26 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-08-20 14:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stadsodling har under senare år varit ett fenomen som spridit sig i storstäderna. Det odlas på innergårdar, balkonger, i parker och på tunnelbanetak. Men i länder som Sverige är det inte många månader som erbjuder tillräckligt med solsken för odling. I en studie från KTH undersöks möjligheterna till att istället odla inomhus.

  – Syftet var dels att prova om man med befintlig utrustning faktiskt kan odla hemma men också att titta på om det finns en marknadspotential för det, säger Annika Carlsson Kanyama, projektledare och docent vid KTH:s Centrum för Hälsa och Byggande.

  Initiativtagare till studien som pågick under ett år var en grupp forskare från KTH. De sökte pengar från Delegationen för hållbara städer. Studien genomfördes i samarbete med företaget Greenworks som utvecklar växtmöbler.

  En visningslägenhet inreddes på KTH med en odlingstavla, odlingsvägg, odlingslampa och en fisk- och grönsaksmöbel som bestod av ett akvarium som var kopplat till ett odlingsskåp där vatten från fiskarna pumpas upp till tomaterna som suger upp näringen, för att sen pumpas tillbaka till fisktanken. Belysning och plantor införskaffades, det som odlades var främst ätliga växter.

  – Slutsatsen blev att det gick lika bra att odla ätliga växter till exempel kryddor och sallades, som vanliga krukväxter. Vi såg att det växte bättre närmare belysningen, så rätt ljus är en viktig faktor för att få högre produktion, säger Annika Carlsson Kanyama.

  När man odlar hemma vill man ofta odla på höjden för att inte förlora så mycket golvyta.

  – Så vi hade till exempel en växtvägg som stod på två hjul, där det fick plats med 80 växter, men det gäller att det är anpassat så att man når att skörda.

  Mätningar gjordes på hur mycket el och vatten som gick åt. De olika växtsystemen har varsin pump som pumpar runt vattnet, därav behövs det inte fyllas på mer än var tionde dag.

  – Systemen fungerade bra, det växte, vi fyllde på med vatten och det gick inte särskilt mycket el. Tack vare bevattningssystem och foderautomater (till fiskarna som behöver mat varje dag) är det också möjligt att lämna lägenheten några dagar om man behöver resa bort, säger hon.

  Sen gjordes ett användartest där allmänheten bjöds in för att utvärdera den gröna lägenheten. Intresset för att odla grönsaker var mycket stort. Fisk däremot var ingen storsäljare.

  – Folk tyckte att det var läskigt att slakta fisk, så att odla fisk hemma är kanske inte något man kan sälja in till gemene man.

  Svårigheter med att odla inomhus
  Det finns mycket att tänka på innan odling av grönsaker kan bli verklighet, först och främst rätt belysning och bevattning, men skadedjursbekämpning är en annan viktig pusselbit.

  – Vi hade bladlöss i vår visningslägenhet och det gäller att hitta ett bra ekologiskt sätt att få bukt med skadedjur. Avtal med någon som kan hjälpa till med sådant är nog bra att ha, säger Annika Carlsson Kanyama.

  En annan aspekt är att det finns få aktörer på marknaden som säljer utrustning för inomhusodling för privatpersoner.

  – Utrustningen som vi fick låna av Greenworks är avsedd för professionellt bruk och priserna blir alldeles för höga för konsumenter, men det finns helt klart ett intresse hos konsumenterna för den här typen av odling.

  Ett företag som visat intresse för inomhusodling är Ikea.

  – Några representanter därifrån kom och tittade på vårt gröna kök eftersom de bestämt att de skulle utveckla sådana prylar för att lansera på marknaden.

  Ikea har fått frågan om att kommentera trenden med inomhusodling men har avböjt medverkan.

  ”Vi har absolut mer på gång när det gäller att odla inomhus/på liten yta, men det ligger lite för långt fram i tiden för oss att kunna prata om nu.” Låter Ikea hälsa per mejl via en pressekreterare.

  Bidrar till bättre klimat
  Hela tanken med att odla inomhus är att förlänga den korta utomhussäsongen och på så vis kunna få mer närproducerade grönsaker året om.

  – Det blir ett bra komplement till stadsodling och även om det inte är någon avgörande del i livsmedelsförsörjningen så är det ändå ett bidrag till att minska miljöbelastningen, det blir färre transporter och dessutom kan jag tänka mig att om man blir mer intresserad av att odla själv kanske man ställer högre krav på annan mat man köper, säger Annika Carlsson Kanyama.

  Hon menar att det krävs fler studier på hur mycket mindre miljöbelastningen skulle kunna bli för matkonsumtionen om inomhusodling blev mer utbrett.

  – När vi har så stora utrymmen inne som ändå håller en temperatur som passar de flesta växter, då skulle man kunna utnyttja det utrymmet på ett smart sätt.

  Kommande projekt
  Samtalet kommer in på stora köpcenter och publika byggnader som är uppvärmda året runt där det finns potential för odling. Och redan nu är nästa projekt på tema hållbarhet och odling på gång, nämligen gemensam odling under tak i Alby och i Malmö för att öka den sociala hållbarheten.

  – I Alby ska vi i så fall göra om ett gammalt garage till växthus där folk i området ska erbjudas odlingslotter bland annat. Det som en koloniträdgård fast det är under tak och man odlar hela året. Vinnova finansierar projektet, säger Annika Carlsson Kanyama.

  Hur långt bort är det innan vi odlar våra egna grönsaker inomhus hemma?

  – Jag tror inte att det är så långt bort, jag tror att det som saknas är några praktiska marknadsbaserade lösningar. Någon måste börja sälja odlingstavlor och odlingslampor till priser som är konkurrenskraftiga.

  Per Berglund, vd och grundare för Greenworks, ett företag som designar möbler med växtinnehåll tror att inomhusodling kommer att komma mer och mer.

  – Vi får väldigt mycket förfrågningar om det, främst från företag som vill ha specifika växtlösningar för kanske reception, kontor eller badrum. Men arkitekterna har definitivt förstått att man kan göra mycket mer än att bara använda krukväxter, säger han.

  Förutom att spara på miljön genom att närproducera finns andra positiva egenskaper med mycket grönt hemma.

  – Växter har ju uppenbara positiva egenskapar, de påverkar närmiljön och mikroklimatet, luften blir bättre och växter har en lugnande påverkan, säger Per Berglund.

  Matilda Lann

   

  Text och foto:
  Matilda Lann, reporter

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Datschas plan efter uppköpet – växa globalt

  Uncategorized Stronghold säljer analysföretaget Datscha för en hemlig summa. Planen med affären är att ta tjänsten till nya marknader. “Vi har varit på jakt lite grann. Vi har fått mellan fem och tio bud de senaste åren”, säger Jacob Philipson, avgående ordförande. Även bolagets vd lämnar i och med uppköpet.

 • “Våga ta ställning i kärnkraftsfrågan” 

  Politik På tisdagen skapades politisk turbulens när M och KD plötsligt lämnade energiöverenskommelsen till kärnkraftens fördel. Nu manas fastighetsbranschen att ta ställning i frågan. 

 • Sandelin: Fjärrstyrda fastigheter fördel för 24Storage

  Börs Behovet av förrådsutrymmen kommer öka framöver. Samtidigt innebär bolagets digitaliserade fastigheter en fördel mot konkurrenter. Det säger Fredrik Sandelin, vd för 24Storage, till Fastighetsnytt i samband med tisdagens notering på First North.

 • ANNONS
 • Skanska gör rekordaffär i Texas

  Transaktioner Byggjätten Skanska har sålt 90 procent av en skyskrapa i centrala Houston för 373 miljoner dollar, motsvarande 3,5 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri. 

 • ANNONS
 • Stronghold säljer Datscha

  Nyheter I ett pressmeddelande uppger Stronghold Invest att Datscha går samman med amerikanska fastighetsdataleverantören Real Capital Analytics (RCA). “Vi har alltid beundrat RCA och är övertygade om att det kommer att bli ett bra nytt hem för Datscha, dess anställda och kunder”, kommenterar Urban Edenström, vd för Stronghold Invest.

 • Humlegården och ägare enas om miljardlån

  Börs Humlegården har ingått en avsiktsförklaring med en majoritet av sina ägare som går ut på att dessa åtar sig att teckna företagscertifikat för upp till 1,6 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived