• Föreslår lag om regional planering

  PUBLICERAD 2015-06-15 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-06-15 13:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  En ny lag om regional fysisk planering föreslås i Bostadsplaneringskommitténs slutbetänkande, som överlämnades på måndagen till bostadsminister Mehmet Kaplan.

  Kommittén föreslår en ny regional planering för ökad samordning och bättre bostadsförsörjning. Man lämnar tre huvudförslag.

  • Krav på ökad samordning mellan ett antal utpekade planeringsslag. Regional planering för transportinfrastruktur, tillväxt och kollektivtrafik samt kommunernas planering för bostadsförsörjning.
  • En regional fysisk planering.
  • En nationell strategi för fysisk planering och bostadsförsörjning.

  Förslaget innebär att landstingen eller regionen i varje län får i uppdrag att upprätta program för fysisk planering som ska vara vägledande men inte bindande för kommunerna att följa. 1 januari 2019 anser kommittén att förslagen bör genomföras, bland annat alltså genom en ny lag om regional fysisk planering.

  – Bostadsministerns målsättning har varit att fler kommuner ska ta sitt bostadsförsörjnings- och planeringsansvar genom ökad regional samordning. Det är positivt att utredningen föreslår att den fysiska planeringen samordnas på regional nivå. Men om de föreslagna programmen inte görs styrande är risken stor för att de blir hyllvärmare om kommunerna även fortsättningsvis kommer att kunna välja att bortse från den regionala planeringsaspekten, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

  Utredningen föreslår också att regeringen minst en gång per mandatperiod fattar beslut om en nationell strategi för fysisk planering och bostadsförsörjning.

  – Detta är mycket bra förslag. I flertalet andra länder finns en statlig viljeyttring och utpekad riktning i dessa frågor, även Sverige behöver en nationell strategi, säger Rikard Silverfur.

  Kommittén, som tillsattes hösten 2013, har haft i uppdrag att utreda och föreslå sådana förändringar i de regelverk som styr fysisk planering och framtagande av planeringsunderlag på regional nivå som behövs för att tillgodose bostadsförsörjningsbehovet och en långsiktigt hållbar utveckling i alla delar av landet.

  Här kan du läsa hela slutbetänkandet.

  Redaktionen

  Källa: Regeringen och Pressmeddelande Fastighetsägarna 

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived