+
Sara Haasmark
 • Trygghet är viktigast – allt annat är sekundärt

  PUBLICERAD 2015-05-26 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-05-27 18:14

  Krönika ur Fastighetsnytt nummer 3, 2015

  Textstorlek

  Dela med andra

  Att känna trygghet är viktigast. Oavsett var man bor. Allt annat är sekundärt. Därför bör all utveckling ta avstamp i trygghet. För vid avsaknad av trygghet ändrar vi vårt beteende; vi undviker att gå ut, att ses och att bry oss om varandra.

  Ofta pratas det om att tryggheten behöver öka i miljonprogramsområdena. Och visst är det så, men trygghet är något alla önskar känna, oavsett var vi bor. I alla boendeenkäter som görs om vad de boende efterfrågar kommer tryggheten alltid på första plats. Det kan handla om lite olika åtgärder som krävs beroende på vilket område det handlar om. Men behovet av att känna trygghet är detsamma.

  Om trygghet är det självklara målet, vad är då det bästa medlet? Det finns många sätt att åstadkomma ökad trygghet. Det första en kanske tänker på är fler poliser och bättre skalskydd. Och visserligen kan antalet poliser, lås, säkerhetsdörrar och galler ha en påverkan på antalet begångna brott, men om målet är en ökad trygghet så är det en annan typ av åtgärder som krävs.

  Så vad finns det då för möjligheter för kommuner och fastighetsägare att öka tryggheten?

  Något att utgå från är att fråga vad de boende tycker. För det är inte samma saker som gör oss otrygga. Just för att trygghet är en känsla som upplevs olika beroende på vilka erfarenheter du har, är dialog extra viktigt när det gäller trygghet. Så dialog och samverkan mellan kommun, fastighetsägare, skolor och näringsliv är mycket värdefullt för orters utveckling när det gäller trygghet.

  Det är väl få som inte hört talas om den nollvision som New Yorks borgmästare antog i början på 1990-talet som bidrog till att brotten minskade dramatiskt. Nollvisionen avskräckte medborgarna från småbrott i syfte att större, grövre brott skulle undvikas. Konkret kan det handla om att vara mer strikt kring drickande av alkohol eller urinerande offentligt, klotter, gratisåkande på tunnelbanan eller över huvudtaget störande beteende.

  Men är det möjligt för fastighetsägare och kommuner att skapa sina egna nollvisioner inom exempelvis städning och skadegörelse? Att kraftigt höja sina ambitioner när det gäller klottersanering, snabbt laga det som slås sönder och städa oftare? Ja det är jag övertygad om. För sambanden mellan nedskräpning, skadegörelse och en ökad otrygghetskänsla hänger ihop.

  Men det är även bra med mer konkreta verktyg. Ett exempel är den policy som organisationen Huskurage tagit fram. Flera kommuner och fastighetsbolag har redan tagit till sig verktyget som i princip innebär att de boende ges ökad möjlighet att visa omsorg om sin granne. En policy som säger att här bryr vi oss om varandra.

  Sara Haasmark
  Hållbarhetschef Fastighetsägarna Stockholm

   

  4 kommentarer

  1. […] Krönikan i Fastighetsnytt […]

   Reply

  2. Per Källgården 2015-05-27

   Mycket bra artikel. Vi som arbetar med Trygve är helt eniga i den visionen och hyllar samt skapar verktyg för Huskurage.

   Reply

  3. Helena Henriksson 2015-05-27

   En möjlighet till ökad trygghet är definitivt att utveckla utemiljön. En fin och välskött utemiljö som stimulerar till aktivitet, social samvaro och trivsel bidrar till trygghet. Utgångspunkten är så klart de som bor och vistas i området, men där kan det också vara lätt att bli hemmablind. Vi hjälper gärna till att sprida kunskap och goda exempel mellan regioner och bostadsområden i landet.

   Helena Henriksson
   vVD Svensk Markservice

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived