• Stabilt men ändå relativt svagt första kvartal

  PUBLICERAD 2015-05-05 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-05-05 10:50

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hufvudstaden redovisar ett driftnetto på 278,3 miljoner kronor för årets första kvartal, något mindre än för motsvarande kvartal ifjol då driftnettot hamnade på 287,8 miljoner. Förklaringen till detta är dels att hyresintäkterna har minskat med 2 miljoner kronor, dels att underhållskostnaderna har fördubblats – från 4,4 miljoner kronor till 8,8 miljoner – samt att driftskostnaderna har stigit med 1,5 miljoner kronor. Trots att räntekostnaderna sjunker en aning, på grund av Hufvudstadens låga belåning gynnas man inte på nära håll lika mycket av den lägre räntan som andra bolag kan göra, så faller förvaltningsvinsten, med 7,9 miljoner kronor till 239,7 miljoner kronor.

  På sista raden gör man dock en rejäl vinstökning tack vare att värdet på Hufvudstadens fastigheter skrivs upp samtidigt som undervärdena i derivatportföljen inte bidrar med en lika stor negativ effekt som ifjol. Före skatt gör bolaget en vinst om 588,9 miljoner kronor jämfört med 258,4 miljoner kronor. Det som faller sticker ut är dock att förvaltningsvinsten sjunker så mycket som den gör, vilket inte enbart kan förklaras med underhållskostnaderna. Det är ett stabilt kvartal av bolaget men ändå förhållandevis svagt givet vad Hufvudstaden normalt levererat de senaste åren.

  När det kommer till bolagets balansräkning finns inte mycket att säga, Hufvudstaden är det fastighetsbolag på börsen som har de absolut bästa nyckeltalen och det finns inget bolag som är lika robust. Soliditeten ligger på 56,9 procent, belåningsgraden på 20,3 procent och räntetäckningen på imponerande 9,1 gånger räntekostnaderna. Uthyrningsgraden ligger på 93,5 procent vilket innebär att man har sunda vakanser att jobba med.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived