+
Bild: Henning Larsen Architechts
 • Skanska planerar nytt höghus i Göteborg

  PUBLICERAD 2015-05-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-05-05 17:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  Skanska planerar för ett 40 000 kvadratmeter stort kontorskomplex i Gårda, Göteborg. Den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects har nu utsetts till vinnare i den arkitekttävling som anordnats av Skanska Fastigheter Göteborg. Deras förslag, “Göteborg City Gate”, skulle påverka Göteborgs siluett, då det innefattar två höga torn, varav det högsta är 30 våningar.

  – Det är vår vision att skapa en byggnad med funktionell mångfald, det vill säga en byggnad som innehåller en mängd olika användningsområden. Restauranger, café, kultur, handel samt gym ska finnas utöver de kommersiella utrymmena. Detta säkerställer livet i och runt byggnaden vid alla tillfällen, och vi har goda erfarenheter med denna strategi från andra kommersiella byggprojekt, säger Søren Øllgaard, ansvarig arkitekt på Henning Larsen Architects.

  Juryn framhäver bland annat kvaliteterna i förslaget, vad gäller dagsljus och organisatorisk flexibilitet. Dessutom betonar man fasadernas flexibilitet, som förändras när man närmar sig byggnaden.

  Goteborg-City-Gate_Henning-Larsen-Architects_05

  Bild: Henning Larsen Architects

  Goteborg-City-Gate_Henning-Larsen-Architects_07

  Bild: Henning Larsen Architects

  Skanska Fastigheter Göteborg bjöd in tre arkitektfirmor till tävlingen. Utöver Henning Larsen deltog White Arkitekter, och Reflex Arkitekter.

  Projektet i Gårda är i ett tidigt stadium men det vinnande förslaget kommer nu att ligga till grund för vidare planering och utveckling. Något fastslaget datum för byggstart finns i nuläget inte.

  Redaktionen

  Källa: Henning Larsen Architects 

  4 kommentarer

  1. martin arkborgrolf 2018-01-18

   Varför bygga 2 hus. Bygg ett 40-vånings hus istället. Eller 45-våningar.

   Reply

  2. Lennart Andersson 2017-04-27

   Tror att olika takhöjder gör sig bättre, höjden på husen helt ok. Fler höga hus i närheten hade inte heller skadat

   Reply

  3. Roger 2015-11-04

   Hej
   Varför inte bygga bägge husen lika höga
   ? När ni ändå är igång?
   Jätte fina hus, lägg på 10 våningar, med lägenheter..
   Låt dom blir 30,40 våningars hus.
   Så syns dom och ger bra utsikt.
   Gothia Towers är 30 våningars och det känns inte högt.

   Reply

   • PA 2015-11-30

    Helt enig med Roger

    /PA

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
  • Savills rekryterar sju

   Rekrytering Savills har under den senaste tiden utökat sitt transaktionsteam. Under våren rekryteras fem nya medarbetare och två personer började vid årsskiftet 2017/2018. 

  • Säfström ny vd på IHUS

   Rekrytering Maria Säfström blir ny vd på Uppsala kommuns Industrihus, IHUS. Hon kommer närmast från rollen sim vice vd och hållbarhetschef på samma bolag. 

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

 • ANNONS
 • Liljedahl ny vd för Wästbygg

  Rekrytering Susanne Liljedahl blir ny vd för Wästbygg. Hon kommer senast från rollen som regionchef på Skanska. 

 • Förvärvar i Jönköping

  Transaktioner Vacse AB köper ett kontorsprojekt av Skanska i Jönköping. Projektet uppförs för Jordbruksverket och Skogsstyrelsen och är en del av den nya stadsdelen Skeppsbron vid Södra Munkjön. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Bild: Henning Larsen Architechts