+
Linus Glanzelius, Olivia Järvholm, Wissam Morabet och Anna-Johanna Klasander. Foto: Sigurdur J. Olafsson.
 • ”Alla bor i samma trappuppgång”

  PUBLICERAD 2015-05-01 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-05-04 16:15

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vad efterfrågar de unga i Göteborg? Under Business Arena Göteborg tog 18-årige Wissam Morabet plats på scenen. Han jobbar för närvarande med Made in Backa, en tidskrift av och för barn i stadsdelen Backa. Att investera i den yngre generationen ser han som en lånsiktigt god investering och hoppas också på mer renoveringar av miljonprogrammet.

  Made in Backa är tidskrift där barn och ungdomar kan rita eller skriva sin historia som sedan blir publicerad. Wissam Morabet, som läst bygg- och anläggning och är arbetssökande vid sidan av det han gör på Made in Backa, tycker att tidningen gör att unga kommer till fritidsgården mer och inte hänger lika mycket på ställen där de kan hamna i problem. Just ungdomsgårdarna och mer pengar till ungdomssatsningar är det han tror kommer hjälpa mest i längden för Göteborg.
  – Lägg pengar på att få unga engagera sig politiskt, sporta och att nå det de vill göra, på fritiden också. Nu har de lagt ner flera fritidsgårdar, jag vet att det är ett jobbigt ämne men de behövs. Det finns en i Backa och den har gjort så mycket för människor, inget fel att de bygger fler.

  En sak för att undvika att unga drabbar samman, berättar Wissam, är att göra satsningar som han själv fått uppleva som gjort att han känner folk lite överallt. Att exempelvis samla några från varje fritidsgård och göra något tillsammans så man lär känna varandra när man är unga och inte är främlingar när man blir äldre.
  – Nu kan jag röra mig fritt i hela Göteborg på grund av att när jag var yngre lärde jag känna folk via fritidsgårdarna. Nu kan jag hänga vid platser där jag inte kunde vara tidigare. Får man de unga att göra grejer tillsammans så lovar jag att man kommer att undvika problem när de blir äldre.

  På frågan om vad han gillar med Göteborg svarar han istället att vad han inte gillar är att man inte renoverar bostäderna tillräckligt. Att renovera mer kommer skapa jobb och trevligare miljöer som får folk att besöka oftare, ”ta vara på det gamla men renovera det som är för gammalt” som han uttrycker det. Själv bor inte han längre i Backa utan har flyttat till Majorna, flytten beskriver han som att komma till ett ganska tomt ställe.
  – När jag var liten var det bara att gå ut så såg man 20 personer leka och spela fotboll. Nu står folk bara vid hållplatsen och ska vidare. Jag saknar lite ”tjöt”, skrik och lukten av vitlök.

  Wissam var också tydlig med vad han ansåg om sitt boende under uppväxten.
  – Jag älskar miljonprogrammen, jag är uppväxt där med stor gemenskap och det finns alltid något att göra. Kom in i Made in Backa tack vare att jag bodde där och nu finns det även Made in Tuve och Made in Kärra. Alla bor i samma trappuppgång, det är underbart med människorna och kärleken.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived