+
Gruvan i Kiruna. Foto: Mattias Fröjd
 • Tidplan satt för Kiruna

  PUBLICERAD 2015-04-21 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-10-15 16:35

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Tillsammans med Kiruna kommun presenterar LKAB förslag på köp-tidplan och flytt-tidplan för Kiruna centrum.

  Tidplanerna bygger på de prognoser som görs för markrörelser orsakade av gruvan och på behovet av att utveckla nya centrumkärnan i Kiruna. Köp-tidplanen visar mellan vilka år fastighetsägare har möjlighet att sälja sin fastighet till LKAB. Den ska i sin tur skapa möjlighet för fastighetsägare, boende och näringsidkare att etablera sig i nya Kiruna. LKAB kommer att köpa eller ersätta de fastigheter som är närmast gruvan först, och efter att LKAB köpt fastigheten finns möjlighet att vara kvar en tid på korttidskontrakt.

  Tidplan Köp_Sälj

  I dagens etappindelning är det långa tidsspann men det ska bli mer detaljerat med tiden.

  – Kommunen och LKAB är helt överens om att vi måste skapa förutsättningar för en samlad flytt för centrumhandeln och LKAB:s köp-tidplan är en pusselbit i detta. Ett centrum måste upplevas som attraktivt för boende, besökare och turister och vara en levande medelpunkt i Kiruna. Därför är det viktigt att utvecklingsplaneringen för nya Kiruna går före avvecklingen. Vår målsättning är att de första byggnaderna kring nya stadstorget och handelsgatan ska vara klara 2019, säger Peter Niemi, kommunchef Kiruna kommun, i ett pressmeddelande.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande LKAB, Kiruna kommun

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived