+
 • Stibor på ny historisk lägstanivå

  PUBLICERAD 2015-04-08 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-04-09 16:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  Efter att ha stärkts en del efter den initiala reaktionen på Riksbankens sänkning av reporäntan 18 mars har tremånaders Stiborräntan börjat falla igen gradvis och på onsdagen noterades en ny historisk lägstanivå.

  Genomsnittet av den ränta som de sex stora bankerna som bildar interbankmarknaden erbjuder varandra på lån i tre månader hamnade på onsdagen på -0,09 procent och så låg har Stibor 3M aldrig varit.

  Dagen efter Riksbankens besked att direktionen beslutat att sänka reporäntan till -0,25 procent föll Stibor 3M till -0,089 procent vilket fram till onsdagen var den lägsta nivån någonsin. Därefter steg den en aning varje dag, fram till 25 mars då marknadsräntan noterades till -0,051 procent. Då började den falla igen och har som nämnt ovan fallit gradvis sedan dess.

  De senaste dagarnas sänkning kan antyda att marknaden nu förbereder sig för ytterligare en styrräntesänkning och prissätter in den så smått. Riksbankens nästa schemalagda räntebesked offentliggörs 29 april och en del analytiker, bland annat hos Swedbank, räknar med ytterligare en räntesänkning. Att marknadsräntan sjunker kan också indikera att Riksbankens räntesänkningar äntligen har börjat ge effekt men än så länge reflekteras det inte i den svenska kronan, i alla fall inte till någon större grad.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived