+
Sveriges Riksdag. Foto: Mattias Fröjd.
 • Riksdagen vill ha privat initiativrätt för detaljplaner

  PUBLICERAD 2015-04-29 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-04-29 17:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksdagen beslutade under onsdagen att uppmana regeringen att införa möjligheten till privat initiativrätt för detaljplaner. Det innebär att man riktar ett så kallat tillkännagivande till regeringen att genomföra de uppdrag riksdagen tagit beslut om.

  – Det finns mycket att vinna på att stärka den enskildes möjligheter att skapa förutsättningar för önskvärda exploateringar. Med en privat initiativrätt för detaljplaner kommer det att produceras fler detaljplaner och processen kommer att gå fortare. Privat framtagna detaljplaner har också sannolikt högre genomförbarhet vilket leder till att fler byggplaner realiseras, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

  I tillkännagivandet vill man att regeringen ska införa möjligheten för bland annat fastighetsägare och byggföretag att själva ta fram detaljplaner som sedan beslutas av kommunen. Med dagens planmonopol kan den som vill bygga endast begära ett så kallat planbesked.

  Beslutet kom under dagen då riksdagen behandlade motioner från allmänna motionstiden 2014 om planering och byggande.

  Enhetliga bullerregler
  Utöver den privata initiativrätten uppmanar man också få mer enhetliga regler vad gäller buller, och att samma nivåer ska gälla oavsett storlek på bostaden. Man uppmanar därför regeringen att höja huvudnivån för riktvärdena för trafikbuller vid nya bostäder, från 55 till 60 decibel vid fasaden. Den särskilda regel som gäller bostäder på högst 35 kvadratmeter, kan slopas. Enligt förslaget vill man däremot införa en regel om ett riktvärde på 65 decibel för studentbostäder.

  Dessutom ger man uppmaningen att utarbeta ett förslag om att bygglovsavgiften ska minska om en kommun inte meddelar beslut i tid, samt utreda möjligheterna att göra lättnader i tillgänglighetskraven för studentbostäder.

  Maria Nordlander

  Källa: Riksdagen, Fastighetsägarna

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Sveriges Riksdag. Foto: Mattias Fröjd.