+
Lars Oxelheim. Foto: Sigurdur J. Olafsson.
 • En dunklare bild under ytan

  PUBLICERAD 2015-04-14 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2015-04-15 17:57

  Textstorlek

  Dela med andra

  Även om börsens positiva utveckling och skriverier i media indikerar att vi går mot en ljus ekonomisk framtid visar sig en annan och dunklare bild när man skrapar på ytan. Det menar ekonomiprofessorn Lars Oxelheim som inledningstalade på Business Arena Göteborg på tisdagen. Som illustrerande exempel nämnde han förre Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov som en gång blev frågad av västerländsk media om tillståndet i Sovjetunionen. ”Good”, svarade Chrusjtjov kort och gott men när journalisterna bad honom utveckla lite mer blev svaret ”Not good”.

  Ända sedan slutet av andra världskriget har den ekonomiska utvecklingen varit mot globalism men som Lars Oxelheim påpekar har vi ingen världsbank värd namnet, vi har ingen global ekonomisk tillsynsmyndighet och vi har ingen global regering. Det institutionella ramverket för en globaliserad ekonomi existerar med andra ord inte, menar han.

  Den ekonomiska utveckling vi har sett de senaste åren, i finanskrisens kölvatten, har enligt Lars Oxelheim varit relativt förutsägbar. Amerikanska centralbankens reaktion till kraschen 2007-2008 var i enlighet med de forskningsrön centralbankschefen Ben Bernanke kommit fram till. Reaktionerna till kraschen 1929 där myndigheterna ströp penningmängden var fatala och Bernankes melodi var därför att trycka pengar in absurdum. Man har alltså inte tagit tag i problemen utan sparkat bollen längs gatan. Statliga stimulanser har lett till överdrivet sparande vilket i sin tur i förlängningen leder till överdrivet risktagande, särskilt från institutionella investerare som försäkringsbolag som måste kunna redovisa en acceptabel avkastning för att kunna hedra sina åtaganden.

  Eftersom det finns för mycket pengar i systemet och ett begränsat antal investeringsalternativ leder det till en tillgångsinflation inom exempelvis aktier, fastigheter och dylikt, en utveckling vi nu kan observera på marknaden.

  Vart detta sedan leder är svårt att sia om men att det blir i en positiv riktning är tveksamt menar Lars Oxelheim.

  Sverrir Thór

  1 kommentarer

  1. Dag Klerfelt 2015-04-15

   Tänk på att den enes erbjudande om mkt låg ränta beror på den andres oförmåga att betala ränta. Är the Black Swan att finna i detta konstaterande – i denna euforiska fastighets marknad .

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived