+
Riksbankens huvudentré
 • Reporäntan kan sänkas ytterligare på onsdagen

  PUBLICERAD 2015-03-17 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2015-03-17 18:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken kan komma att sänka reporäntan med ytterligare 0,1 procentenheter när riksbanksdirektionen sammanträder på onsdagen för att diskutera bankens investeringspolicy. Vidare kan man komma att utöka köpen av statsobligationer. Det framgår av marknadsbrev från Swedbank och Royal Bank of Scotland som Dagens industri citerar.

  Detta trots att inflationen verkar ha börjat stiga igen, den uppmättes 0,1 procent i februari efter några månader med negativ inflation, och förklaringen är att kronan har stärkts snabbt mot euron. Enligt RBS har marknaden därmed riktat ett misstroendevotum mot Riksbanken då en räntesänkning som den Riksbanken genomförde i februari borde, allt annat lika, resultera i en försvagning av valutan. Låter Riksbanken en sådan utveckling gå passera utan aktion så riskerar man att underminera egen trovärdighet, menar Pär Magnusson, chefsanalytiker på RBS.

  Enligt Di har han därmed dragit slutsatsen att Riksbanken måste öka de penningpolitiska stimulanserna.

  Även Swedbank menar att Riksbanken kan komma att reagera på kronans stärkning och sänka reporäntan till -0,2 procent. Detta då kronstärkningen snabbt kan bryta trenden med ett stigande underliggande inflationstryck. Man räknar därför med att Riksbanken vill smida järnet medan det är varmt.

  Sverrir Thór

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived