+
Göran Persson inledningstalar under Business Arena Umeå. Fotograf: Malin Grönborg.
 • ”Demografin Europas stora utmaning”

  PUBLICERAD 2015-02-17 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-02-19 17:20

  Textstorlek

  Dela med andra

  När Göran Persson inledningstalade på Business Arena Umeå på tisdagen beskrev han hur plantorna från 1950-talets kalhyggen har vuxit upp och är färdiga för slutavverkning. Återväxt var tema även för en betraktelse över demografins stora betydelse för tillväxten.

  – En avgörande men ofta förbisedd anledning till att Sverige har klarat sig bättre än många jämförbara länder är att befolkningen växer. Det här är ett perspektiv som saknas i den europeiska debatten. Demografin är Europas stora helvete och utmaning, säger Göran Persson.

  Världsdelens starkaste ekonomi idag, Tyskland, har betydande problem framför sig. Landet har en åldrande och minskande befolkning.

  – Om 20 år kommer Storbritannien att ha fler invånare. Det kommer att få konsekvenser.

  Sverige har fört en klok politik på det här området, menar Göran Persson, exempelvis genom en barnomsorg som har gjort det möjligt att föda barn och ändå göra karriär.

  – Det är bra med infrastruktur, men jag ger politikerna rådet att investera i familjer och barnafödande. Det är inte 60-åringen som driver tillväxt, utan 6-åringen som behöver nya kläder och som gör att familjen behöver större lägenhet och ny bil.

  Den svenska skogsnäringen står inför utmaningar som minskad pappersanvändning, stort utbud och ett lågt pris på olja. På lång sikt är Göran Persson likafullt optimist och han råder den som har kapital att investera i skog.

  – En skogsfastighet har en naturlig tillväxt över åren, man skulle kunna tala om att den ger en ”biologisk ränta”.

  Daniel Bergstrand

  1 kommentarer

  1. […] Här finner ni lite mera om vad Göran Persson tycker är Europas stora utmaning […]

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived