+
Hans Lind.
 • Dags för en skarp ockerlag!

  PUBLICERAD 2014-12-16 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-12-17 15:45

  Krönika ur Fastighetsnytt nummer 6, 2014

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  I rapporten ” Konkurrensen på fastighetsmäklarmarknaden” (H Lind & F Kopsch ,Konkurrensverket Rapport 2014:3) är slutsatsen att det inte verkar finnas några allvarliga konkurrensproblem på mäklarmarknaden. Kombinationen av kompetenta köpare och låga inträdeshinder leder till relativt låga priser. Konkurrensen kan dock behöva stärkas ytterligare, bland annat genom att privatförsäljningar kan annonseras på Hemnet. Att säga nej till privatförsäljningar kan tolkas som missbruk av dominerande ställning.

  Under arbetet fick vi dock exempel på konsumentskyddsproblem. En äldre herre går in till mäklaren och ska sälja en tomt och frågar om priset på mäklarens tjänster. Mäklaren säger att man tar 3 procent på försäljningspriset och det blir vad man kommer överens om. Nu är det emellertid så att tomtens värde är 15 miljoner. Arvodet till mäklaren blir alltså 450 000 kronor för en tomt som säljs på kanske 10 dagar. Enda förklaringen till att en säljare att acceptera ett sådant pris är att denne är okunnig och inte bra på att ta tillvara sina intressen. Och att man inte förstår att på marknader i Sverige är det fritt fram att ta ockerpriser.

  På TV häromdagen var det ett nytt reportage om någon stackars utlänning som kommit till Arlanda och tagit en taxi. Hon hade frågat flera gånger om priset och inte fått något svar. När de kom fram fick hon betala 4500 kr för resan. Och det är inget olagligt. Fri prissättning råder!

  Listan skulle kunna göra mycket längre. SMS-lån till absurt höga räntenivåer. Finansiella tjänster av tvivelaktigt värde för konsumenten som i slutändan kostar tiotusentals kronor för. Personligen förstår jag inte varför försäljning över telefon överhuvudtaget är tillåten i en situation där alla vet att det finns personer som är relativt okunniga och relativt lättövertalade.

  På en väl fungerande marknad konkurrerar företagen med att vara bäst på att leverera prisvärda produkter. Det som ger vinst är just att kunna leverera produkter som konsumenterna är villiga att betala mer för eller att kunna producera med lägre kostnader. På en väl fungerande marknad tjänar man inte pengar på att lura folk.

  Men en väl fungerande marknad uppstår inte av sig själv – och då handlar det om lagar som rör allt från jämförpriset och konsumentupplysning till lagar mot konkurrensbegränsande åtgärder. Enligt min mening är skarpa ockerlagar också en del av det regelverk som krävs för att företag ska fokusera på att levererar prisvärda produkter och inte på att lura konsumenter!

  I den ovan nämnda rapporten föreslår vi en regel som skulle göra det straffbart att begära mer än dubbelt så mycket som en välinformerad och ”stark” aktör skulle vara beredd att betala. Det kan vara svårt att bedöma om ett företag levererar något som i kundens ögon faktiskt bedöms ha en högre kvalitet och som kan motivera ett högre pris, så vi ska inte dra ockergränsen för snävt.

  I mäklarexemplet ovan skulle en välinformerad aktör kanske vara beredd att betala 50 000 kr för mäklartjänsten. Att ta mer än 100 000 kr skulle då vara straffbart. Om de stora etablerade taxiföretagen tar runt 500 kr för en resa mellan Arlanda och Stockholm city skulle det alltså vara straffbart att ta mer än 1000 kr. Och straffet skulle först vara dryga böter – typ 10 gånger det belopp man tog för mycket – och fängelse för upprepade förseelser.

  För hur ska vi annars få ordning på marknaden??

  Hans Lind
  Professor i fastighetsekonomi, KTH, Stockholm

  2 kommentarer

  1. Lars Frumerie 2014-12-17

   Bra krönika Has Lind!
   Full stöttning härifrån!

   Reply

   • Mats Werner 2014-12-18

    Hur skall man förklara mordet på Ockraren i Astrid Lindgrens Kalle Blomqvist för ett barn idag. I gårdagens lagstiftning fanns det skydd för dem som var tvungna att låna till varje pris. I dag har kronofogden fullt upp med krav för obetalda SMS-lån. Hans Lind lyfter en fråga som jag funderat mycket på. Varför används inte ockerlagstiftningen, Varför får taxichaufförer förstöra Stockholms och Göteborgs rykten. Varför är det OK att sälja dammsugare, brandskydd till ockerpriser till människor som lider av demens? Varför skyddas rena lurendrejare av lagen.

    Det är mycket riktigt som Hans Lind skriver: en fri marknad kräver kunder som har möjlighet att orientera sig. Det är det som många nyliberaler tydligen inte känner till. Det är bra förslag som ställs men de behöver skärpas ännu mer.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived