• Fastigheter för 4,4 miljarder byter ägare

  PUBLICERAD 2014-11-18 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-12-04 17:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hemsö genomför en bytesaffär med fastighetsbolaget Hemfosa Fastigheter AB. Affären innebär att Hemsö köper för drygt 1,1 miljarder kronor och samtidigt avyttrar fastigheter till ett sammanlagt värde om närmare 3,3 miljarder till Hemfosa.

  I en bytesaffär med fastighetsbolaget Hemsö förvärvar Hemfosa Fastigheter 60 samhällsfastigheter på elva orter i Sverige till ett underliggande fastighetsvärde av närmare 3,3 miljarder kronor. Samtidigt avyttrar Hemfosa Life Science fastigheten Novum i Huddinge till ett underliggande fastighetsvärde av drygt 1,1 miljarder kronor till Hemsö.

  Den av Hemsö förvärvade fastigheten ligger i direkt anslutning till Hemsös och SveaNors miljardsatsning Technology for Health i Huddinge utanför Stockholm.

  –       Förvärvet av Novum är strategiskt viktigt samtidigt som avyttringarna skapar förutsättningar för en effektivare förvaltning säger Hemsös vd Per Berggren.

  De av Hemfosa förvärvade fastigheterna ligger till större delen i Stockholmsregionen, Härnösand, Sundsvall, Umeå, Karlskrona, Finspång, Malmö samt Eksjö och har ett underliggande fastighetsvärde om 3 266 miljoner kronor. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 275 000 kvadratmeter. Hyresgästerna är till övervägande del kommunala verksamheter såsom äldreboenden, skolor och vårdinrättningar, men omfattar även Polismyndigheten och Domstolsverket. Uthyrningsgraden uppgår till 98 procent och den genomsnittliga löptiden för hyreskontakten, beräknat från årsskiftet 2014/2015, uppgår till 9,0 år.

  – Vi är mycket glada över att kunna genomföra denna strategiska affär och därmed kraftigt expandera vårt bestånd med samhällsfastigheter bland annat inom området vård och skola. Förvärvet är ett viktigt steg i Hemfosas strategi för tillväxt och fokusering på området samhällsfastigheter, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa Fastigheter.

  Hemsö tillträder fastigheten Novum den 17 december 2014 och frånträder de sålda fastigheterna samma datum. Affären bokförs i det fjärde kvartalet 2014. Efter uppgörelsen uppgår Hemsös fastighetsportfölj till 24 miljarder kronor.

  Förvärvet av fastighetsportföljen från Hemsö är villkorat av godkännande från Konkurrensverket.

  Catella Corporate Finance och Advokatfirman Glimstedt har bistått Hemsö vid affären.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Hemsö och Hemfosa

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived